NAV-figyelő, 44. hét: szerződjünk körültekintően!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV gyakran vizsgálja, hogy az adózó mennyire járt el körültekintően az új partnerrel történt szerződéskötést megelőzően. Most tippeket is ad az adóhatóság.

1. Járjunk el körültekintően, ha új partnerrel szerződünk!

Ha új partnerrel szerződünk, akkor érdemes utánajárni, milyen cégről is van szó. Egy adóellenőrzés során az adóhatóság nagyon gyakran vizsgálja, hogy az adózó mennyire járt el körültekintően az új partnerrel történt szerződéskötést megelőzően. Minden alkalommal tájékozódnunk kell a szerződő partnerünk megbízhatóságáról. A NAV adatbázisokban le tudjuk kérni az adózók adószámát, meg tudjuk nézni -többek között – hogy szerepel-e az adott partner a köztartozásmentes adózói adatbázisban vagy van-e felhalmozott adótartozása. Érdemes jól dokumentálni, mi mindent vizsgáltunk, és hogy a tőlünk telhető körültekintéssel jártunk el az új partnert illetően; pl. a lekérdezések eredményének mentésével, vagy akár print screen-ek készítésével. További hasznos tippek a NAV oldalán.

2. EKAER-üzemzavar

  1. október 27-én üzemzavart tapasztalhattunk az EKAER működésében, melyet azóta már elhárítottak. Az erről szóló tájékoztató német nyelven jelent meg.

3. Újra ADÓVILÁG!

Megjelent a legújabb szám. A tartalomjegyzék elérhető a NAV honlapján.

4. Frissültek a jövedéki statisztikák

A legfrissebb lista itt.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek