NAV-figyelő 45. hét: változik a kata és az ekho


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Információkat jelentetett meg a NAV a két népszerű adózási formával kapcsolatban.

Változások a KATA szabályaiban

A veszélyhelyzeti szabályok alapján változnak a KATA-alanyiság megszűnésének esetei – tájékoztat a NAV.

A veszélyhelyzeti szabályok alapján a 2022. november 1-jét követően keletkezett bevételek esetében a vállalkozó abban az esetben kerül ki a KATA hatálya alól, ha a kifizetőtől származó bevétele az egyéni vállalkozó termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása ellenértékeként lett számára kifizetve. Ezzel szemben, az új KATA törvény alapján eddig valamennyi kifizetőtől származó bevétel megalapozta a KATA-alanyiság megszűnését. A NAV kiemeli, hogy a taxis személyszállításból származó valamennyi bevétel ezek szabályok alól kivételt képez. A kisadózói alanyiság megszüntetését megalapozó bevétel megszerzését 15 napon belül kell a NAV-nak bejelenteni.

A másik, a KATA adózókat érintő változás, hogy mostantól a szabályozás szerint a következők szerint szűnik meg a KATA-alanyiság a már nem főfoglalkozású egyéni vállalkozók esetében. Azok a vállalkozók, akik például heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkeznek, vagy nyugdíjasok, annak a hónapnak az utolsó napjával kerülnek ki a KATA szabályainak hatálya alól, melynek egészében már nem számítanak főfoglalkozásúnak. Így például, ha a kisadózó október 20. napjától öregségi nyugdíjban részesül, úgy november hónap utolsó napjával szűnik meg KATA-alanyisága, amelyet a következő hónap, azaz ebben az esetben december 15-éig kell a NAV-nak bejelentenie.

A fenti bejelentések elmulasztása, vagy a bejelentésekben helytelen KATA-alanyiság megszűnés időpont megjelölése esetén a NAV határozattal állapítja meg a kisadózói alanyiság megszűnését.

Ekho-könnyítések novemberben is

Novemberben sem kell a kifizetőnek ekhót (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást) fizetnie, illetve a korábban katás egyéni vállalkozók választhatják az ekho szerinti adózást – tájékoztat a NAV.

2022. szeptember és október hónapokban a kifizető mentesült a 13% kifizetői ekho megfizetése alól. A hatályos veszélyhelyzeti intézkedések alapján ez a mentesség november hónapban is fennáll.

Emellett, az Ekho tv. rendelkezéseitől eltérően, 2022-ben akkor is választható az eszerint történő adózás, ha a magánszemély korábban KATA alanya volt.

Fontos, hogy az ekho adózás csak bizonyos tevékenységek esetén, bizonyos foglalkozások művelői számára elérhető (főként művészet, sport, média területén), akik alkotó jelleggel vesznek részt a mű, művek elkészítésében, valamint a sport területén azok számára, akik megfelelnek az előírt többletfeltételeknek.

A NAV figyelőben a fentieken túl részletes adótraffipax-információkat olvashatnak, illetve a természetes személy alanyi adómentességének választásáról év közben.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2022. január 3.

2022. évi adóváltozások – Hogyan adózunk 2022-ben?

Számos adóváltozás lép életbe januártól, áfa, adótervezés, tao, szja, kiva, szocho, vagy hipa terén, van mire figyelniük a cégeknek. A társaságok számára fontos, adózást érintő 2022-től életbe lépő változásokról íme egy áttekintés – az RSM Blog összefoglalója.
2022. augusztus 2.

A BKIK javaslatot dolgoz ki az kata alól kikerülőkre

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) javaslatokat dolgoz ki az új kata egyes részszabályainak észszerűsítésére és a kata-törvény hatálya alól kikerülő vállalkozások helyzetének rendezésére.