NAV-figyelő, 52. hét: megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlái


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2023-tól megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái, így módosulnak az adózására vonatkozó szabályok is.

Megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlái

2023-tól megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái, így módosulnak az adózására vonatkozó szabályok is.

Az egyes, „zsebekre” vonatkozó kedvezményes adózási felső határok megszűnnek, és a SZÉP-kártyára juttatott összeget egészében kell vizsgálni. Amennyiben az éves rekreációs összeg így a határon belül marad, úgy a juttatás béren kívüli juttatásként adózik, egyébként pedig egyes meghatározott juttatásként.

A SZÉP-kártyára utalt összeg felhasználási területei nem változnak, így azt továbbra is a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott

  • szálláshely-szolgáltatásra,
  • melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatásra,
  • illetve a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásra lehet felhasználni.

A SZÉP-kártya juttatásra vonatkozó éves rekreációs keretösszeg, amely határig az béren kívüli juttatásként adózik:

  • 450 ezer forint, ha a munkaviszony egész évben fennáll,
  • a 450 ezer forintnak az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkaviszony az év egy részében áll fenn,
  • 450 ezer forint, ha a munkaviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg.

A kedvezményes adózású rekreációs keretösszeg egy adóévben, több munkáltatót együttvéve nem haladhatja meg a 450 ezer forintot.

A fentieken túl a NAV-figyelőben részletesen olvashat a 30 év alatti anyák kedvezményéről, emelkedő családi kedvezményről és adótraffipaxról is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2022. december 13.

Az üzletfelek ellenőrzésének követelménye és az erre szolgáló felületek | NAV-Figyelő 49. hét

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki szerződést köt, elvárható tőle a szokásos üzleti gondosság körében, hogy meggyőződjön üzletfele megbízhatóságáról, azaz arról, hogy leendő partnere létező adóalany-e, illetve a róla kapcsolatos alapvető információkról. Minden esetben fontos megbizonyosodni arról is, hogy partnere képviseletében annak törvényes képviselője vagy meghatalmazás birtokában ügyleti képviselője jár-e el. Az üzletfelek ellenőrzésének követelményéről, az erre szolgáló felületekről a NAV-Figyelő legújabb számából tájékozódhatnak.
2022. december 6.

A 2023. évi adóváltozások főbb irányai – NAV-Figyelő 48. hét

Megjelent az Adóvilág új száma – fókuszban a 2023. évi adóváltozások. A NAV saját hivatalos lapjának legújabb számában a bárki számára elérhető cikk a jövő évtől hatályos adóváltozásokat veszi szemle alá, amelyek az adminisztráció egyszerűsítésére, az európai uniós jogharmonizációra, illetve a gazdaság fehérítésére irányulnak.
2022. november 21.

Megjelent az első 2023. évi Információs füzet | NAV-Figyelő 46. hét

A NAV frissítette a kisvállalati adó szabályozásáról szóló kiadványát, amelybe már a T/1614. sz. törvényjavaslat tervezett módosításait is beemelte. Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat elsősorban jogharmonizációs célú rendelkezéseket, illetve egyéb technikai módosításokat eszközöl. Adótrafipax és a decemberi NAV üzemanyagárak szintén elérhetők.