NAV-figyelő, 6.hét: már csak az új EGYKE adatlap használható

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2019. február 11.
Címkék: , , , , ,
Rovat:
Megjelent a 2019. évben használatos EGYKE adatlap, közzétette a NAV az EK kedvezményes származási szabályrendszerét, s mindezeken túl is számos újdonsággal, információval szolgált a NAV 2019. év 6. hetében is.

  1. Február 7-étől már csak az új verziójú EGYKE adatlap használható

Megjelent a 2019. évben használatos EGYKE adatlap, amelyen a NAV előtti állandó meghatalmazás vagy törvényen alapuló képviseleti jogosultság jelenthető be. Ez utóbbi bejelentése azért is fontos, hogy a törvényes képviselő a Cégkapun keresztül zökkenőmentesen tudjon bevallásokat továbbítani a NAV felé. Az új EGYKE adatlap innen is letölthető. Fontos, hogy az adatlap korábbi verziója február 7-től már nem használható, de az ezt megelőzően már benyújtott korábbi verziójú adatlapokat szerencsére nem kell megismételni.

  1. A NAV részletes tájékoztatójában gyakorlati példákon keresztül is ismerteti az a családi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges alapvető tudnivalókat 
  2. A bevett egyházak számára szóló 1%-os szja nyilatkozatokat érintő könnyítés

 A rendelkezés értelmében a NAV az egyházak számára szóló 1%-os felajánlásokat a következő években automatikusan figyelembe veszi, így aki nem akar változtatni a korábbi döntésén, nem kell idén az egyház számára tett rendelkezését újra benyújtania. A NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi a magánszemély korábbi nyilatkozatát, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.

Kiemelendő, hogy a fenti automatizmus a civil kedvezményezettek és a költségvetési előirányzat számára tett felajánlásoknál nem működik. A civil szervezetekre és a költségvetési előirányzat javára minden évben meg kell tenni a rendelkezést. A nyilatkozatokkal kapcsolatos idei teendőket az alábbi tájékoztatóban találja.

  1. Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája Tunéziával bővült a 6. héten.
  1. Február közepéig megérkeznek az igazolások

A fenti határidőig mindenkinek meg kell kapnia a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a levont adóelőleg meghaladta a fizetendő adót.

  1. Szja és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok, más közterhek témájában megjelent friss információs füzet
  • Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem

Az Szja tv. szerint „önálló tevékenység” minden olyan bevételt eredményező tevékenység, amely nem tartozik a „nem önálló tevékenységek” körébe. Ide sorolható többek között az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő, a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenysége.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapításánál a magánszemélyek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat – két módszer közül választhatnak. Az egyik módszer szerint a bevételből a költségeket bizonylatok alapján tételes költségelszámolással vonják le, a másik módszer szerint a bevételből 10 százalék költséghányadot vonnak le (igazolás és bizonylatok nélkül) és a bevétel 90 százaléka lesz a jövedelem, amely után keletkezik az adófizetési kötelezettség.

Az önálló tevékenységből származó jövedelmet – a vállalkozói adóalap kivételével – az összevont adóalapba kell beszámítani. Az információs füzetben olvashatunk még többek között a biztosítási kötelezettség megállapításáról, a járulékfizetésről, a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségről és az önálló tevékenységet végző magánszemély nyilvántartási kötelezettségéről is.

  1. Megjelent a 7002/2019. felhívás az Engedélyezett Gazdálkodókkal (AEO) történő egyes kockázati információk megosztásáról, mely felhívás innen is elérhető és megtekinthető.
  1. Közzétette a NAV az EK kedvezményes származási szabályrendszerét

Az adóhatóság felsorolta a Közösség által létrehozott egyoldalú és a (szabadkereskedelmi területeket létrehozó) szerződéses kedvezményes elbánásokat. Ezek az elbánások a tarifális kedvezményeket élvező termékeken alapulnak; a melléklet ez okból nem tartalmazza a Közösség Törökországgal, Andorrával és San Marino-val megkötött vámuniós megállapodásait.

  1. ADÓtraffipax

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai 2019. január 31-től megkezdik a munkaerő-kölcsönzési tevékenységet folytató adózók ellenőrzését.

Természetesen az operatív ellenőrök figyelme is a Valentin-napra irányul a 7. héten szinte minden megyében. Fókuszba kerülnek a virág- és ajándékárusok, az éttermeket és vendéglátóhelyek. Az operatív ellenőrzések pontos helyszíneit és azok további részleteit a NAV honlapján találja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: változtak ingatlan-bérbeadással kapcsolatos adószabályok
2019. február 15.

NAV: változtak ingatlan-bérbeadással kapcsolatos adószabályok

Január 1-je óta az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem megállapításakor nem kell bevételként figyelembe venni az ingatlan használatával összefüggő, bérlőre áthárított díjat, jellemzően a közüzemi szolgáltatások díját - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

Hogyan adóztak a rómaiak? – A képrombolások kora (11. rész)
2019. február 15.

A VIII. században III. Leon császár megvédte Európát a muszlim hódításoktól, mégis a képrombolások révén híresült el. A több mint egy évszázadon át tartó vallási őrület gyakran szolgált politikai célokat is a császárok és a pápák küzdelmében. A képek tiszteletét támogatók közül többeket szentté avattak e tevékenységükért, és nem utolsó sorban, de a képrombolások korából nőtt ki a jellegzetes ortodox ikonfestészet és mozaikművészet.

A nyugdíjasok jövedelmei utáni közterhek 2018-ban és 2019-ben
2019. február 14.

A nyugdíjas magánszemélyek többféle lehetőség közül választhatnak, ha jövedelemre kívánnak szert tenni. Ezen kívül olyan jövedelmeket is szerezhetnek, amelyek nem az általuk végzett tevékenységből származnak. Az Adó szaklap írása áttekinti, hogy milyen közteherfizetési-kötelezettségeket kell teljesíteni a különböző jogcímeken szerzett jövedelmek után.