NAV-figyelő, 6.hét: már csak az új EGYKE adatlap használható


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent a 2019. évben használatos EGYKE adatlap, közzétette a NAV az EK kedvezményes származási szabályrendszerét, s mindezeken túl is számos újdonsággal, információval szolgált a NAV 2019. év 6. hetében is.

  1. Február 7-étől már csak az új verziójú EGYKE adatlap használható

Megjelent a 2019. évben használatos EGYKE adatlap, amelyen a NAV előtti állandó meghatalmazás vagy törvényen alapuló képviseleti jogosultság jelenthető be. Ez utóbbi bejelentése azért is fontos, hogy a törvényes képviselő a Cégkapun keresztül zökkenőmentesen tudjon bevallásokat továbbítani a NAV felé. Az új EGYKE adatlap innen is letölthető. Fontos, hogy az adatlap korábbi verziója február 7-től már nem használható, de az ezt megelőzően már benyújtott korábbi verziójú adatlapokat szerencsére nem kell megismételni.

  1. A NAV részletes tájékoztatójában gyakorlati példákon keresztül is ismerteti az a családi kedvezmény érvényesítéséhez szükséges alapvető tudnivalókat 
  2. A bevett egyházak számára szóló 1%-os szja nyilatkozatokat érintő könnyítés

 A rendelkezés értelmében a NAV az egyházak számára szóló 1%-os felajánlásokat a következő években automatikusan figyelembe veszi, így aki nem akar változtatni a korábbi döntésén, nem kell idén az egyház számára tett rendelkezését újra benyújtania. A NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi a magánszemély korábbi nyilatkozatát, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg másik technikai számos kedvezményezettet vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza.

Kiemelendő, hogy a fenti automatizmus a civil kedvezményezettek és a költségvetési előirányzat számára tett felajánlásoknál nem működik. A civil szervezetekre és a költségvetési előirányzat javára minden évben meg kell tenni a rendelkezést. A nyilatkozatokkal kapcsolatos idei teendőket az alábbi tájékoztatóban találja.

  1. Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája Tunéziával bővült a 6. héten.
  1. Február közepéig megérkeznek az igazolások

A fenti határidőig mindenkinek meg kell kapnia a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a levont adóelőleg meghaladta a fizetendő adót.

  1. Szja és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok, más közterhek témájában megjelent friss információs füzet
  • Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem

Az Szja tv. szerint „önálló tevékenység” minden olyan bevételt eredményező tevékenység, amely nem tartozik a „nem önálló tevékenységek” körébe. Ide sorolható többek között az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő, a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenysége.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapításánál a magánszemélyek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat – két módszer közül választhatnak. Az egyik módszer szerint a bevételből a költségeket bizonylatok alapján tételes költségelszámolással vonják le, a másik módszer szerint a bevételből 10 százalék költséghányadot vonnak le (igazolás és bizonylatok nélkül) és a bevétel 90 százaléka lesz a jövedelem, amely után keletkezik az adófizetési kötelezettség.

Az önálló tevékenységből származó jövedelmet – a vállalkozói adóalap kivételével – az összevont adóalapba kell beszámítani. Az információs füzetben olvashatunk még többek között a biztosítási kötelezettség megállapításáról, a járulékfizetésről, a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségről és az önálló tevékenységet végző magánszemély nyilvántartási kötelezettségéről is.

  1. Megjelent a 7002/2019. felhívás az Engedélyezett Gazdálkodókkal (AEO) történő egyes kockázati információk megosztásáról, mely felhívás innen is elérhető és megtekinthető.
  1. Közzétette a NAV az EK kedvezményes származási szabályrendszerét

Az adóhatóság felsorolta a Közösség által létrehozott egyoldalú és a (szabadkereskedelmi területeket létrehozó) szerződéses kedvezményes elbánásokat. Ezek az elbánások a tarifális kedvezményeket élvező termékeken alapulnak; a melléklet ez okból nem tartalmazza a Közösség Törökországgal, Andorrával és San Marino-val megkötött vámuniós megállapodásait.

  1. ADÓtraffipax

A NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai 2019. január 31-től megkezdik a munkaerő-kölcsönzési tevékenységet folytató adózók ellenőrzését.

Természetesen az operatív ellenőrök figyelme is a Valentin-napra irányul a 7. héten szinte minden megyében. Fókuszba kerülnek a virág- és ajándékárusok, az éttermeket és vendéglátóhelyek. Az operatív ellenőrzések pontos helyszíneit és azok további részleteit a NAV honlapján találja.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.