Négy év börtön adócsalásért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évek alatt 13,7 millió liternyi repülőgép-üzemanyagot értékesített szabálytalanul egy kecskeméti cég, ezzel több mint 1,3 milliárd forint adóhiányt okozva; több rendbeli adócsalásért jogerősen a kft. tulajdonosát négy év, a vállalkozás ügyvezetőjét két év börtönbüntetéssel sújtotta szerdán a Szegedi Ítélőtábla.

Az ítélet szerint Vlaszák Lajos 1993. december 1-jén alapította meg a Business Air Kft.-t, amely neve később Business Air Hungary Kereskedelmi Kft.-re változott, s 2000. november 23-a óta felszámolás alatt áll. A társaság tevékenységeként – számos egyéb mellett – bejegyzésre került a nem menetrendszerű légi személyszállítás, légi teherszállítás, repülőterek üzemeltetése, légiforgalmi szolgáltatás.

A vállalkozás 1995 és 1998 között 15.263 millió liter üzemanyagot vett, de ebből legfeljebb 1.588 millió litert tudott felhasználni. A fennmaradó, mintegy 13,7 millió liternyi üzemanyagot a kft. ismeretlen körülmények között értékesítette. Mivel a cég a beszerzett kerozinból legalább ekkora mennyiséget nem a fogyasztási adóról szóló rendelkezésnek megfelelően használt fel, a fogyasztási adót 1996 márciusáig jogosulatlanul igényelte vissza, illetve ezt követően a fogyasztási adót jogellenesen nem fizette meg. Így a cégnek 1995 augusztusától 1998 márciusáig 900,8 millió fogyasztási adóhiánya keletkezett. Emellett a társaságnak működése során 349,6 millió forint általános forgalmi és 89,6 millió társasági adó hiánya keletkezett, vagyis a teljes adóhiány meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

A tulajdonos és a másodrendű vádlott ügyvezető a cég irányítóiként tisztában voltak azzal, hogy a fogyasztási adótól mentesen beszerzett üzemanyagot nagyobb részben nem a repülés során használták fel. Ennek ellenére a hatóságoknak ezzel ellentétes nyilatkozatokat tettek, így az állami költségvetést megillető bevételt három adónemben csökkentették.

A bíróság Vlaszák Lajost három rendbeli, társtettességben elkövetett, adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettében és két rendbeli, társtettességben elkövetett, adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért négy év börtönbüntetésre ítélte. Az ügy másodrendű vádlottja, Szalai Sándor ügyvezető ugyanezen bűncselekményekért két év börtönbüntetést kapott.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 8.

Elemzés: ideiglenesen jó irány a Robin Hood adó emelése, később finomhangolni kell

Tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent a 496/2022. (XII. 7.) Korm. rendelet, amely a 2023-as évre váratlanul 31-ről 41%-ra emelte az energiaellátók jövedelemadóját, azaz a “Robin Hood adót”. Az emelés jelen formájában kizárólag a jövő évre szól, de a korábbi átmenetinek szánt intézkedések példák alapján érdemi esély látszik rá, hogy esetlegesen hosszabb távon is emelt szinten ragad az adókulcs.  Ugyanezen jogszabályban szerepel egyébként a MOL számára megállapított extraprofit adó 95%-ra emelése is – áll a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda elemzésében.