Nem bízzák az APEH-ra a bevallást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elenyésző számban kértek az adózók adóhatósági adómegállapítást ahhoz képest, amennyit az APEH várt. Az szja-bevallások csúcsidőszaka a határidő előtti napokra várható – írja a Napi Gazdaság.

Az önadózók – egyéni vállalkozók és magánszemélyek – által benyújtott szja-bevallásokból eddig 1,5 milliót dolgoztak fel. Az elmúlt évek tapasztalata alapján az APEH a határidő lejárta előtti napokra várja a csúcsidőszakot, várhatóan 4,3-4,5 millió szja-bevallás érkezik.

Április közepéig csaknem 33 milliárd forintnyi szja-visszaigénylést utaltak ki. A nagyobb, 100-200 ezer forintos utalások előtt jellemzően vizsgálódik a hivatal, főként, ha a bevallásban szereplő és a kifizetőktől kapott adatok összevetésekor különbözetet tár fel, illetve az adózó által igénybe vett kedvezményekkel kapcsolatban valamit gyanúsnak talál.

Az eddig feldolgozott bevallások kitöltőinek május 20-áig 25,6 milliárd forintot kell befizetniük a tavaly lerótt adóelőlegek kiegészítésére. Az adóhatóság januárban még arra számított, hogy a kötelező munkáltatói adóbevallás megszüntetése miatt az idén félmillióan kérik majd a hivataltól személyi jövedelemadó-bevallásuk elkészítését, szemben a tavalyi 9 ezer fővel.

A becslés igencsak túlzónak bizonyult, április közepéig mindössze 14 ezer darab adóhatósági adómegállapításra (adam) vonatkozó bejelentés érkezett a hivatalhoz, és jelentős növekedés már nem is várható, mivel a határidő február 15-én lejárt. A lap által megkérdezett könyvelők és adótanácsadók szerint az adamot igénylők száma azért nem emelkedett számottevően, mert a munkáltatók inkább a régi rendnek megfelelően elkészítik a dolgozók bevallását.

Akinek a munkáltatója az idén már megtagadja az elszámolás elvégzését, az is inkább az önbevallást választja, amelyhez segítséget kér egy hozzáértő ismerőstől vagy szakembertől. Az APEH tavaly már javasolta a 2005-ben bevezetett adam megszüntetését az adózói érdektelenség és az adatszolgáltatás pontatlansága miatt.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.