Nem volt diadalmenet 2006 a bankoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adózott eredményét csak a Raiffeisen és a CIB tudta tavaly a piaci átlagnál jóval nagyobb mértékben növelni a magyar bankok közül, előbbi 45, utóbbi 37 százalékkal növelte nyereségét egy év alatt.

Teljesítményük alapján az élbolyban szereplő hitelintézetek közül többen a szektor átlagát jóval meghaladó teljesítményt nyújtottak 2006-ban Magyarországon, több nagy bank azonban jócskán elmaradt ettől a szinttől. A tavalyi évet a hazai bankszektor nyolc legnagyobb szereplője közül viszonylag kevesen könyvelhetik el sikerévként, az adózott eredmény, illetve a mérlegfőösszeg növekedését illetően egyedül a CIB és a Raiffeisen produkált piaci átlagot jóval meghaladó javulást – olvasható a Világgazdaságban.

Adózott eredmény szempontjából a Raiffeisen viszi a prímet 45 százalékos ugrásával, míg a sorban a CIB következik: 37 százalékkal, 25,3 milliárdra növelte csoportszintű nyereségét. A piac éllovasa, az OTP 18 százalékos javulásról számolt be, míg a profitjukat csökkentők sorába a K&H mellett az MKB és a Budapest Bank került be. A K&H eredménye közel negyedével maradt el az előző évitől, az MKB-nál mintegy harmadával morzsolódott le a nyereség, a Budapest Banknál pedig 5 százalékos esést realizálhattak.

A legnagyobb mértékben az OTP tudta mérlegfőösszegét növelni (36 százalék), amelyet a CIB követett a sorban 27 százalékos erősödéssel, míg a Raiffeisen és az UniCredit negyedével tudott javítani. Az élbolyban ennek ellenére minden maradt a régiben, de a 3-5. helyen szereplő MKB, CIB és Erste között meglehetősen szorossá vált a verseny. Az MKB és az Erste azonban nem konszolidált számokat tett közzé, míg a CIB csoportszintű adatokat közölt, amely 1874 milliárdos mérlegfőösszeget takar, ezzel szemben az MKB 12 százalékkal, 1847 milliárdra bővült, míg az Erste 22 százalékkal, 1764 milliárdra. A piac hatodik helyén szereplő Raiffeisen is öles léptekkel tör előre, a mérlegfőöszszegében történt 25 százalékos ugrás közel 1600 milliárdra volt elég. A K&H Bank második helyét – a szerény, 10,8 százalékos növekedés ellenére – nem veszélyezteti semmi.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.