Nemcsak az amerikai, de a magyar álom is elérhetetlen az alsó 97 százaléknak


Ritkán adódik olyan lehetőség, hogy a publikum bepillantást nyerhessen az ország legvagyonosabbjainak életébe, problémáiba. Éppen erre volt azonban tökéletes alkalom szeptember 4., amikor összegyűlt a magyar vagyonkezelési szektor a XIII. Magyar Privátbankári és Vagyonkezelői Konferencián – olvasható az Adó Online-hoz eljuttatott közleményben.

„2023-ban hatványozottan exponálódott mindaz, ami ennek a Konferenciának a legnagyobb erénye: a résztvevők ezúttal sem csupán diplomáciai vizitet és networkinget kaptak a közös munkanaptól, hanem – a rendkívül alaposan előkészített panelbeszélgetések révén – valódi mélységi szakmai impulzusokat is. Megtisztelő számunkra, hogy minden évben egyre nagyobb az érdeklődés mind rendszeresen visszatérő partnereink, mind az újonnan csatlakozók részéről. Ez megerősít minket abban, hogy kivitelezésben és minőségben is képesek vagyunk maximálisan kielégíteni a hazai privátbanki és vagyonkezelési piac magas szintű szakmai szükségleteit. Mindez a szektor vezető business intelligence és monitoring tanácsadó cégeként természetesen felelősség is számunkra. Büszkék vagyunk arra, hogy az évek során összesen már csaknem 2000 résztvevőt tudhattunk a kerekasztal-beszélgetések hallgatói között” – mondta Karagich István, a Blochamps ügyvezető igazgatója.

Az idei évben a beszélgetés középpontjában természetesen a vékonyodó erejű magyar prémium és affluens réteg, a fiatalok pénzügyi tervei és mesterséges intelligencia jövőbeli szerepe állt. Szó esett a magyar és nemzetközi befektetési lehetőségekről (például a felmondott amerikai adóegyezmény hatásairól) és a 2022-2023-t meghatározó inflációs környezetről.

“Idén vérfagyasztóak voltak a számok, amelyek terítékre kerültek a konferencián. Kevesebb, mint 300 ezer háztartásra koncentrálódik Magyarországon az-5 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkezők száma, ám ebbe a csoportba egyre nehezebb bekerülni. Ezzel szemben 2023 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 567 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 391 500 forint volt. Bár a bruttó átlagkereset 16,6, a nettó átlagkereset 16,5%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban, a társadalom 97%-a számára a ’magyar álom’ elérhetetlenné válását jelentheti a hosszasan fennmaradó infláció, a megtakarítás hiánya és az elmaradó gazdasági növekedés. Önmagában a jó fizetés nem elegendő a stabil megtakarításokhoz fenntartásához, kell hozzá ingatlanportfólió vagy befektetési stratégia. Ezért éreztük szükségesnek, hogy elkészítsük az első Prémium és Affluens Ügyfélszegmens Kutatást, hogy jobban megértsük ne csak a felső 0,1%-ot, hanem az üvegplafon feletti 3%-ot is” – mondta Karagich István. A Prémium és Affluens Ügyfélszegmens tanulmány egy részletes piackutatáson keresztül, színes infografikákkal illusztrálva mutatja be, hol bankolnak, hogyan gondolkodnak a vagyonról, a pénzügyekről, befektetésekről, a banki szolgáltatókról, a hitelfelvételről, a prémium és affluens réteg tagjai és milyen belépési korlátai vannak az üvegplafonnak az átlag magyar számára.

„Hisszük és tudjuk, hogy jelentős értékkel bír az a tény, hogy minden évben gyakorlatilag kivétel nélkül megjelenik nálunk a vagyonkezelési szféra, amelynek képviselői egy egész napot együtt töltenek. Egészségügyi, geopolitikai, piaci, monetáris szempontból egyaránt terhes és kihívásokkal teli időszak áll mögöttünk, az iparág pedig elképesztő változásokon ment keresztül 2-3 év alatt. Ezért is különösen fontos, hogy megteremtsünk egy olyan fórumot, ahol a szakma képviselői őszintén beszélhetnek a kihívásokról, lehetőségekről, de a megélt mélypontokról és az azokból leszűrt tapasztalatokról is. Örülünk, hogy idén minden szempontból rekordot döntöttünk 2023. szeptember 4-én: soha nem volt még ennyi különböző szolgáltatótól résztvevőnk, és soha ilyen sokan nem voltunk még” – tette hozzá Földi-Csepeti Fanny az esemény vezető szervezője.


Kapcsolódó cikkek

2021. június 4.

A szerencse fiai (1. rész)

Az ember játékos lény. Homo ludens. A játékosság gyakran párosul a szerencsével, ekkor beszélhetünk szerencsejátékról. Sokaknak ez szenvedélye, olyannyira, hogy akár szélsőséges helyzetekben betegséggé is válhat. A szerencsejátékokat gyakran pénzre játsszák, ez pedig lehetőséget teremthet arra, hogy a szenvedély adózás tárgya is legyen.
2021. június 11.

A szerencse fiai (2. rész)

A szerencsejáték sokaknak szórakozás, másoknak pedig a szenvedélyévé válik. Erről világnézet szerint számos megítélés, vélemény született, művészek is gyakran választják alkotásaik tárgyául. A kormányzatok viszont alapvetően könnyen és olcsón megszerezhető pénzforrást látnak ebben, ezért nem fogják vissza magukat az adóztatásban, illetve az ellenőrzési tevékenységet is ennek érdekében fejtik ki.