Nemzeti terv az euró bevezetésére – konkrét időpont nélkül


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cseh kormány csütörtökön elfogadta az euró bevezetésének nemzeti tervét, de a tervezetben nincs szó arról, hogy mikortól akarják alkalmazni az Európai Unió közös pénzét. A dokumentum azokat a lépéseket rögzíti, amelyek révén zökkenőmentesen be lehet vezetni az új fizetőeszközt.

Az euró bevezetésének az időpontját még egyeztetni kell a cseh nemzeti bankkal, ezért csak nyáron lehet konkrét időpont megnevezésére számítani – idézték cseh lapok Mirek Topolanek miniszterelnököt. Az időpont meghatározásához még a parlamentnek is jóvá kell hagynia az államháztartás rendbetételére a kormány által kidolgozott reformprogramot – szögezte le Topolanek. Az erről szóló parlamenti vita júniusban kezdődik.

A pénzügyminisztérium 2012-es dátumot tart valószínűnek. Eredetileg 2010 volt a céldátum, de nem valószínű, hogy Csehország időben teljesíteni tudja a stabilitási megállapodásban szereplő kritériumokat.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.