Nemzeti terv az euró bevezetésére – konkrét időpont nélkül


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cseh kormány csütörtökön elfogadta az euró bevezetésének nemzeti tervét, de a tervezetben nincs szó arról, hogy mikortól akarják alkalmazni az Európai Unió közös pénzét. A dokumentum azokat a lépéseket rögzíti, amelyek révén zökkenőmentesen be lehet vezetni az új fizetőeszközt.

Az euró bevezetésének az időpontját még egyeztetni kell a cseh nemzeti bankkal, ezért csak nyáron lehet konkrét időpont megnevezésére számítani – idézték cseh lapok Mirek Topolanek miniszterelnököt. Az időpont meghatározásához még a parlamentnek is jóvá kell hagynia az államháztartás rendbetételére a kormány által kidolgozott reformprogramot – szögezte le Topolanek. Az erről szóló parlamenti vita júniusban kezdődik.

A pénzügyminisztérium 2012-es dátumot tart valószínűnek. Eredetileg 2010 volt a céldátum, de nem valószínű, hogy Csehország időben teljesíteni tudja a stabilitási megállapodásban szereplő kritériumokat.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. november 29.

Így adózik nyártól az alkalmi munka

Az extraprofit-adókról szóló jogszabály a mindenkori minimálbérhez kötötte, így érdemben megemelte az egyszerűsített foglalkoztatási formák közterheit. A filmipari statiszták napi keresetét maximálták is. A részletekről dr. Kovács Ferenc, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.