Népszerűtlen az energiapályázat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly tíz nap alatt 9 ezren, az idén egy hónap alatt ennek csak harmada, azaz 3700-an adtak be energiatakarékossági pályázatot. Eredetileg 17-18 ezer pályázatot várnak. Erre az idén 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre, kétszer annyi, mint tavaly.

Eddig 3700 igénylés érkezett be a kormány idei lakossági energiatakarékossági és megújuló energiás támogatására – mondta Molnár László, az Energia Központ Kht. ügyvezetője. A jelentkezési kedv most töredéke a tavalyinak. A kevesebb jelentkezés miatt akár az év végéig is van esély beadni pályázatokat állami támogatás reményében – írja a Népszabadság.

Az alacsonyabb érdeklődés oka lehet, hogy az állami támogatás aránya tavaly 30, az idén viszont 15 százalék volt, de a felveendő maximumösszeg is a pályázatonként 400-600 ezer forintról egységesen 265 ezerre csökkent. A roham elmaradásának oka az általános gazdasági helyzet is.

Az idei rend szerint az állami támogatást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 6,5 százalékos kamatozású hitellel egészíti ki.

A kormány kommunikációja a meghirdetést megelőzően arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami támogatás kiapadása után jelentkezők akár a beruházás száz százalékát is állhatják a kedvezőnek mondott MFB-hitelből. Ráadásul a hitellel akár a teljes önrész kiváltható. A jelek szerint azonban ez nem népszerű.

A beérkezett pályázatok 88 százaléka energiahatékonysági, a fennmaradó rész pedig megújuló energiás beruházásra kér támogatást. A központ vezetője szerint még nyolc-kilencezer igény számíthat kedvező elbírálásra – derül ki a Népszabadságból.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.