Népszerűtlen az energiapályázat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaly tíz nap alatt 9 ezren, az idén egy hónap alatt ennek csak harmada, azaz 3700-an adtak be energiatakarékossági pályázatot. Eredetileg 17-18 ezer pályázatot várnak. Erre az idén 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre, kétszer annyi, mint tavaly.

Eddig 3700 igénylés érkezett be a kormány idei lakossági energiatakarékossági és megújuló energiás támogatására – mondta Molnár László, az Energia Központ Kht. ügyvezetője. A jelentkezési kedv most töredéke a tavalyinak. A kevesebb jelentkezés miatt akár az év végéig is van esély beadni pályázatokat állami támogatás reményében – írja a Népszabadság.

Az alacsonyabb érdeklődés oka lehet, hogy az állami támogatás aránya tavaly 30, az idén viszont 15 százalék volt, de a felveendő maximumösszeg is a pályázatonként 400-600 ezer forintról egységesen 265 ezerre csökkent. A roham elmaradásának oka az általános gazdasági helyzet is.

Az idei rend szerint az állami támogatást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 6,5 százalékos kamatozású hitellel egészíti ki.

A kormány kommunikációja a meghirdetést megelőzően arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami támogatás kiapadása után jelentkezők akár a beruházás száz százalékát is állhatják a kedvezőnek mondott MFB-hitelből. Ráadásul a hitellel akár a teljes önrész kiváltható. A jelek szerint azonban ez nem népszerű.

A beérkezett pályázatok 88 százaléka energiahatékonysági, a fennmaradó rész pedig megújuló energiás beruházásra kér támogatást. A központ vezetője szerint még nyolc-kilencezer igény számíthat kedvező elbírálásra – derül ki a Népszabadságból.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.