Nincs adókedvezmény a stratégiai megállapodásokban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium semmiféle adókedvezményben nem részesítette a stratégiai partnereket – közölte a szaktárca.


Az LMP kedden bejelentette: első fokon pert nyert a tárcával szemben, amely alapján annak nyilvánosságra kell hoznia, hogy a stratégiai partnerségek keretében mekkora adókedvezményt és közvetlen állami támogatást osztottak szét.

Az ellenzéki párt társelnöke, Szél Bernadett szerint a döntés precedensértékű, mint fogalmazott: „végre minden állampolgár megtudja, hogy mennyit költ az állam az adóforintjaikból a kézzelfogható eredményeket eddig nem hozó együttműködésekre”.

Az LMP közleménye szerint a bíróság kimondta, hogy a közvetlen állami támogatások, illetve a társasági adóból leírható adókedvezmények közpénznek számítanak, így azokat nyilvánosságra kell hozni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ennek kapcsán közölte: minden megállapodás nyilvános és megtekinthető a kormany.hu honlapon.

Arra a kérdésre, hogy fellebbez-e a tárca a bíróság döntése ellen, jelezték: az ítélet nem jogerős, a minisztérium várja az írásba foglalt ítéletet, amelynek ismeretében fellebbezhet.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.