Nincs uniós egység a társasági adó alapjáról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kovács László szerint a társaságinyereségadó-alap egységesítését néhány tagállam erőteljesen ellenzi, a többség ugyanakkor – továbbá az Európai Parlament és az üzleti élet – határozottan támogatja.

Az Európai Bizottság adópolitikájának egyik legnagyobb horderejű, de heves vitákat kiváltó kezdeményezéséről, a társaságinyereségadó-alap – jelenleg tagállamonként különböző – kiszámítási módjának egységesítéséről kezdődött kétnapos nemzetközi tanácskozás kedden Berlinben.

A német uniós elnökség által rendezett konferencián az Európai Bizottságot Kovács László adóügyi biztos képviselte, egyben Peer Steinbrück német pénzügyminiszter mellett a vitaindító előadást is tartotta.

A magyar biztos elmondta: vitaindítójában hangsúlyozta, hogy az EU tagállamainak gazdasági növekedését, a munkahelyteremtést és a versenyképességet fékezi a huszonhétféle adórendszer. Ez több tagállamban a vállalatok számára jelentős többletköltségeket és adminisztratív nehézségeket okoz. Az egységes adóalap-számítás kiküszöbölné ezeket a hátrányokat, és lehetővé tenné a közel 500 milliós egységes belső piacon történő működés versenyelőnyeinek kihasználását. A harmonizáció ösztönözné a külföldi tőkebefektetéseket is a tagállamokban – hívta fel a figyelmet.

A bizottság május eleji állásfoglalását ismertetve Kovács László elmondta, hogy a cél a lehető legegyszerűbb és legszélesebb adóalapot eredményező egységes számítási mód bevezetése, ami a vállalatok számára nem kötelező, hanem választható lenne. A bizottság – mint hangsúlyozta – olyan közös adóalap-számítást szorgalmaz, amely lehetővé tenné a vállalatcsoportok tagjai számára a különböző tagállamokban képződő nyereségek és veszteségek kölcsönös elszámolását.

Az adóügyi biztos hangsúlyozta, hogy a bizottságnak nem áll szándékában az adókulcsok egységesítése, s az erre hivatkozó kifogások teljes mértékben alaptalanok az adóalap harmonizálásával szemben. A kétnapos vita tapasztalatait a bizottság a még nyitott kérdések tisztázása, a 2008-ban beterjesztendő jogszabálytervezet kidolgozása során kívánja hasznosítani – közölte Kovács.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. április 24.

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 24.

Adóellenőrzésen bukott meg használtautó-kereskedő, valamint hamis gyerekcipőárus

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán. Ugyanezen a napon a pénzügyőrök 2300 pár, több mint 17 millió forint értékű hamis gyermekcipőt foglaltak le – közölte a NAV.