Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig


A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

TAO-mentesség

Amennyiben egy cég él a lehetőséggel és utólagosan bejelenti a részesedésszerzést, úgy egy jelentősen kedvezményes adómértékkel leróhatja az adókötelezettséget (9% helyett 1,8% nagyságrendű adóterheléssel lehet számolni), és ezzel a későbbi tulajdonrész értékesítése társasági adó mentes lehet. Ezt azonban már csak korlátozott ideig tudja megtenni.

Kinek éri meg?

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere szerint a bejelentés pótlása azon vállalkozások számára mindenképpen kedvező lehetőség, akik elmulasztották bejelenteni a korábban megszerzett üzletrészeiket, részesedésüket és azok piaci értéke meghaladja vagy a jövőben nagy eséllyel meg fogja haladni annak könyv szerinti értékét. Ezen esetben a részesedés bejelentése és a kedvezményes adómérték megfizetése egy potenciális jövőbeli értékesítés során keletkező társasági adófizetési kötelezettséget törölheti.

Mit kell tenni?

  1. Részletesen megvizsgálni a bejelentett és be nem jelentett részesedését, ebben célszerű adótanácsadó segítségét kérni.
  2. Dönteni a be nem jelentett részesedés utólagos bejelentéséről, megvizsgálni, mikor lehet ez előnyös.
  3. A részesedést utólagosan (de legkésőbb május 31-éig) bejelenteni a NAV felé
  4. A bejelenteni kívánt részesedés piaci értékét meghatározni független szakértő bevonásával, amely szintén időigényes folyamat, így érdemes minél hamarabb cselekedni.
  5. Kalkulációt készíteni a bejelenteni kívánt részesedés utáni adókötelezettség összegének megállapítására.
  6. Nyilvántartást készíteni a bejelentett részesedés alátámasztására

A bejelentés határideje: 2024. május 31. (normál üzleti éves adózók esetén), ezen határidő jogvesztő – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.
2017. március 28.

Adóamnesztia újratöltve

A legújabb adóamnesztia-szabályok 2017. január 1-jén léptek hatályba, és kétféle lehetőséget kínálnak: az utólagos adófizetést, illetve a részesedések kedvezményes megszerzését.

2017. április 6.

Adóamnesztia: üzletrészek kedvezményes megszerzése

Az RSM Blog korábbi bejegyzésében a 2017-től hatályba lépett kétféle új amnesztia lehetőség közül az utólagos adófizetés szabályaival kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdéseket járta körül. Ezúttal a másik lehetőséggel, a részesedések kedvezményes megszerzésével foglalkozik az írás.