Nőhet a csekkadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Orbán Viktor kiigazító csomag kidolgozására kérte fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. A miniszter a tranzakciós adó lehetséges növeléséről beszélt.


A kormány gazdaság- és társadalompolitikájával összeegyeztethető és egyben az Európai Unió számára is elfogadható lépések kidolgozására kérte fel csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól – közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

A Fidesz elnökségének rendkívüli ülése után Rogán Antal frakcióvezető elmondta, hogy a megbeszélésen rögzítették azokat az intézkedéseket, a területeket, amelyek módosításába vagy visszavonásába semmiképpen nem egyezik bele a kormány. Így nem lehet szó a magánszemélyek, illetve a kis- és középvállalkozások adóterheinek növeléséről, a nyugdíjak megadóztatásáról, a rezsicsökkentés visszavonásáról, a családtámogatások csökkentéséről, valamint a gyermekek utáni adókedvezmények felülvizsgálatáról sem – mondta a frakcióvezető.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Hír Televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a tranzakciós adó növelése kerülhet szóba. A miniszter elmondta, hogy az illetékből a tervezettnél kevesebb bevétel folyt be az államkasszába. Az Európai Bizottság néhány napja közzétett tavaszi előrejelzésében az idei évre is és 2014-re is akkora költségvetési hiányt mutatott, amely nem elegendő a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez. Varga Mihály korábban azt mondta, hogy ennek ellenére nincs szükség megszorító intézkedésekre a 3 százalék alatti hiánycél tartására – írja az Origo.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.