Nőhet a csekkadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Orbán Viktor kiigazító csomag kidolgozására kérte fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. A miniszter a tranzakciós adó lehetséges növeléséről beszélt.


A kormány gazdaság- és társadalompolitikájával összeegyeztethető és egyben az Európai Unió számára is elfogadható lépések kidolgozására kérte fel csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert annak érdekében, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól – közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

A Fidesz elnökségének rendkívüli ülése után Rogán Antal frakcióvezető elmondta, hogy a megbeszélésen rögzítették azokat az intézkedéseket, a területeket, amelyek módosításába vagy visszavonásába semmiképpen nem egyezik bele a kormány. Így nem lehet szó a magánszemélyek, illetve a kis- és középvállalkozások adóterheinek növeléséről, a nyugdíjak megadóztatásáról, a rezsicsökkentés visszavonásáról, a családtámogatások csökkentéséről, valamint a gyermekek utáni adókedvezmények felülvizsgálatáról sem – mondta a frakcióvezető.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Hír Televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a tranzakciós adó növelése kerülhet szóba. A miniszter elmondta, hogy az illetékből a tervezettnél kevesebb bevétel folyt be az államkasszába. Az Európai Bizottság néhány napja közzétett tavaszi előrejelzésében az idei évre is és 2014-re is akkora költségvetési hiányt mutatott, amely nem elegendő a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez. Varga Mihály korábban azt mondta, hogy ennek ellenére nincs szükség megszorító intézkedésekre a 3 százalék alatti hiánycél tartására – írja az Origo.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.