Zárol és stadionokon spórol a kormány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Háromlépcsős intézkedéscsomagot fogadott el pénteki ülésén a kormány annak érdekében, hogy a költségvetési hiányt az Európai Unió által elvárt 3 százalék alá szorítsa. Az intézkedések első lépése egy 93 milliárd forintos zárolás, de érinthetik a stadion-beruházásokat, végső esetben pedig a tranzakciós adóhoz, valamint a bankadóhoz is nyúlhatnak.


Varga Mihály pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a három intézkedés közül elsőként 92,9 milliárd forintot zárol a kormány az államháztartásban, amennyiben azonban a gazdaság megfelelően teljesít, ezeket a zárolásokat később feloldják. A miniszter szerint a zárolás a központi költségvetési fejezeteket, a minisztériumok és az alkotmánybíróság gazdálkodását, valamint a nemzeti alapokat érinti elsősorban, de például az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó 17 szociális intézményt és szervezetet nem.

Ha a zárolások nem bizonyulnak elégségesnek, második körben az egyszeri beruházások költségvetési finanszírozását függesztené fel a kormány. A beruházásokat akkor lehetne folytatni, ha az állam vagyonelemeket adna el és ebből idén bevétele származna. A lépés érintené a stadionépítéseket, a parlament előtti mélygarázs építését, a tüskecsarnok fejlesztését, vagy például a Pest megyei Bíróság épületének rekonstrukcióját is.

Az első két intézkedés idén 92,9 milliárd, jövőre 150 milliárd forintot jelent, ha pedig ez sem bizonyul elegendőnek, harmadik lépcsőben újragondolják a pénzügyi tranzakciós illetéket, az energetikai különadót, és a bankadót – mondta Varga Mihály. Az intézkedésekre azért van szükség, mert a tranzakciós illeték beszedéséből befolyó bevétel jelentősen elmarad a kormány által várt 301 milliárd forinttól.

A nemzetgazdasági miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány várakozásai szerint a zárolás önmagában is elegendő lesz a hiánycél tartására.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).