Nyilatkozat május 21-ig


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A civil szervezetek számára kedvező hír, hogy a magánszemélyeknek munkáltatói adómegállapítás esetén a korábbi hírekkel szemben nem február 15-ig kell átadniuk a munkáltatónak az szja 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozatot, hanem május 21-éig lesz erre módjuk.

A múlt évben a munkáltatói adómegállapítást választóknak február 20-ig volt erre lehetőségük, amit a civil szervezetek kifogásoltak is, mondván, így rövid a kampányra rendelkezésre álló időszak. Tavaly mintegy kétmillióan választották a munkáltatói adómegállapítást. Az idén azonban a munkáltatóknak már választási lehetőségük van, s biztosan lesznek cégek, amelyek az elszámolást nem vállalják.

Ebben az esetben kötelesek azonban közreműködni az adóhatósági adómegállapításhoz (ADAM) szükséges nyilatkozatok, igazolások adóhatósághoz történő továbbításában. A magánszemélyeknek február 15-éig kell átadniuk a munkáltatónak a nyilatkozatokat, igazolásokat, amihez csatolni lehet az szja 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozatokat is. A munkáltatóknak március 12-éig kell továbbítaniuk a dokumentumokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH). Itt is fellelhető azonban némi lazítás: az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató szerint ugyanis nem kifogásolható, ha a magánszemély olyan időpontban adja át a munkáltatónak az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot, hogy azt március 12-éig továbbítani tudja az adóhatósághoz.

Február 15. vagy május 21.?

Az ADAM-ot választók az APEH-hoz eljuttatandó bejelentéssel és nyilatkozattal együtt, február 15-éig rendelkezhetnek megfizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról. Az önadózók az idén is a személyi jövedelemadó bevallásával együtt nyújthatják be – a szokásos módon, zárt borítékban – az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot. Az adóbevallás – és így a rendelkező nyilatkozat – benyújtásának határideje az egyéni vállalkozók és általános forgalmi adót fizető magánszemélyek esetében február 15-e, az önadózást választó egyéb magánszemélyek esetén pedig május 21-e.

Tavaly 2,204 millió érvényes nyilatkozatban 1,289 millió magánszemély rendelkezett érvényesen 13,1 milliárd forintról (a 24,1 milliárd forint összegű elvi keret 55 százaléka) 25.870 szervezet, illetve jogcím javára az adóhatóságnak az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága számára készített jelentése szerint. Az érvényesen megjelölt kedvezményezettek közül 25.728 civil szervezet (7,7 milliárd forint), 137 egyház (3,8 milliárd forint), 5 pedig kiemelt költségvetési előirányzat (1,6 milliárd forint) volt.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.