Nyilatkozat május 21-ig


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A civil szervezetek számára kedvező hír, hogy a magánszemélyeknek munkáltatói adómegállapítás esetén a korábbi hírekkel szemben nem február 15-ig kell átadniuk a munkáltatónak az szja 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozatot, hanem május 21-éig lesz erre módjuk.

A múlt évben a munkáltatói adómegállapítást választóknak február 20-ig volt erre lehetőségük, amit a civil szervezetek kifogásoltak is, mondván, így rövid a kampányra rendelkezésre álló időszak. Tavaly mintegy kétmillióan választották a munkáltatói adómegállapítást. Az idén azonban a munkáltatóknak már választási lehetőségük van, s biztosan lesznek cégek, amelyek az elszámolást nem vállalják.

Ebben az esetben kötelesek azonban közreműködni az adóhatósági adómegállapításhoz (ADAM) szükséges nyilatkozatok, igazolások adóhatósághoz történő továbbításában. A magánszemélyeknek február 15-éig kell átadniuk a munkáltatónak a nyilatkozatokat, igazolásokat, amihez csatolni lehet az szja 1+1 százalékáról rendelkező nyilatkozatokat is. A munkáltatóknak március 12-éig kell továbbítaniuk a dokumentumokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH). Itt is fellelhető azonban némi lazítás: az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató szerint ugyanis nem kifogásolható, ha a magánszemély olyan időpontban adja át a munkáltatónak az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot, hogy azt március 12-éig továbbítani tudja az adóhatósághoz.

Február 15. vagy május 21.?

Az ADAM-ot választók az APEH-hoz eljuttatandó bejelentéssel és nyilatkozattal együtt, február 15-éig rendelkezhetnek megfizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról. Az önadózók az idén is a személyi jövedelemadó bevallásával együtt nyújthatják be – a szokásos módon, zárt borítékban – az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot. Az adóbevallás – és így a rendelkező nyilatkozat – benyújtásának határideje az egyéni vállalkozók és általános forgalmi adót fizető magánszemélyek esetében február 15-e, az önadózást választó egyéb magánszemélyek esetén pedig május 21-e.

Tavaly 2,204 millió érvényes nyilatkozatban 1,289 millió magánszemély rendelkezett érvényesen 13,1 milliárd forintról (a 24,1 milliárd forint összegű elvi keret 55 százaléka) 25.870 szervezet, illetve jogcím javára az adóhatóságnak az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága számára készített jelentése szerint. Az érvényesen megjelölt kedvezményezettek közül 25.728 civil szervezet (7,7 milliárd forint), 137 egyház (3,8 milliárd forint), 5 pedig kiemelt költségvetési előirányzat (1,6 milliárd forint) volt.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.