Nyilvánosak az új adótervezetek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szélesebb körűvé váló luxusadó, átalakuló adójóváírás az szja-ban, a lakások értékesítése utáni adófizetési kötelezettség módosulása, valamint több kis adó összevonása – ezek a javaslatok szerepelnek abban a tervezetben, amelyet tegnap szellőztetett meg az Index hírportál.

E szerint a pénzügyi tárca 2008-tól már az 50 millió forint feletti rész után is beszedné a luxusadót, igaz, csak a 100 millió forintnál értékesebb lakások és épületek után. További változás, hogy a luxusadót nemcsak a magánszemélyek, hanem a vállalkozások is kötelesek volnának fizetni. A luxusadó 2009-től viszont építmény- és telekadóvá mutálna, az értékhatár ugyanis akár 10 millió forintig is lecsökkenhet. A híresztelésekkel szemben ugyanakkor megmaradna az eva és az ekho, tovább nőne viszont a cigaretta és egyéb dohánytermékek jövedéki adója.

Négy kisebb járulékot, a munkaadóin kívül a rehabilitációs, a szakképzési és az innovációs hozzájárulásokat összevonnák, az ezeket helyettesítő új teher pedig a bruttó bér 5,5 százaléka volna. Miközben egyes kisebb köztehernemek végleg megszűnnek, a tervek szerint tovább nőne az elektronikus adóbevallások adattartalma.

Csupán közigazgatási egyeztetése folyik a jövő évi adótörvény-tervezeteknek, így többek között nem lezárt ügy még a luxusadóval kapcsolatos pénzügyminisztériumi terv sem – így kommentálták lapunknak a koalíciós frakciók tagjai a PM javaslatcsomagját. A luxusadó jelenlegi 100 millió forintos értékhatárához a szocialisták egy része nem nyúlna hozzá, még az ismertetett módon sem. A PM tervezete nagyjából lefedi az SZDSZ terveit, de további politikai egyeztetésre, a részletek kidolgozására van szükség – mondták liberális politikusok a Világgazdaságnak.

Nem szerencsés, hogy a kormány a luxusadó átalakításával kívánja megoldani az ingatlanok adóztatásának dilemmáját, az alapul szolgáló értékelési és besorolási rendszer ugyanis számos aggályra ad okot – értékelt lapunk kérdésére Zara László adószakértő, aki kifogásolja, hogy az adójóváírás átalakításával újra módosul az szja-szabályozás. A kis adók összevonásával nem lenne baj, ha ezzel nem nőne a kis- és középvállalkozások terhelése.
Jelenleg ugyanis a 20 fő alatti cégek nem fizetnek innovációs és rehabilitációs hozzájárulást – tette hozzá.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.