Nyilvánosak az új adótervezetek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szélesebb körűvé váló luxusadó, átalakuló adójóváírás az szja-ban, a lakások értékesítése utáni adófizetési kötelezettség módosulása, valamint több kis adó összevonása – ezek a javaslatok szerepelnek abban a tervezetben, amelyet tegnap szellőztetett meg az Index hírportál.

E szerint a pénzügyi tárca 2008-tól már az 50 millió forint feletti rész után is beszedné a luxusadót, igaz, csak a 100 millió forintnál értékesebb lakások és épületek után. További változás, hogy a luxusadót nemcsak a magánszemélyek, hanem a vállalkozások is kötelesek volnának fizetni. A luxusadó 2009-től viszont építmény- és telekadóvá mutálna, az értékhatár ugyanis akár 10 millió forintig is lecsökkenhet. A híresztelésekkel szemben ugyanakkor megmaradna az eva és az ekho, tovább nőne viszont a cigaretta és egyéb dohánytermékek jövedéki adója.

Négy kisebb járulékot, a munkaadóin kívül a rehabilitációs, a szakképzési és az innovációs hozzájárulásokat összevonnák, az ezeket helyettesítő új teher pedig a bruttó bér 5,5 százaléka volna. Miközben egyes kisebb köztehernemek végleg megszűnnek, a tervek szerint tovább nőne az elektronikus adóbevallások adattartalma.

Csupán közigazgatási egyeztetése folyik a jövő évi adótörvény-tervezeteknek, így többek között nem lezárt ügy még a luxusadóval kapcsolatos pénzügyminisztériumi terv sem – így kommentálták lapunknak a koalíciós frakciók tagjai a PM javaslatcsomagját. A luxusadó jelenlegi 100 millió forintos értékhatárához a szocialisták egy része nem nyúlna hozzá, még az ismertetett módon sem. A PM tervezete nagyjából lefedi az SZDSZ terveit, de további politikai egyeztetésre, a részletek kidolgozására van szükség – mondták liberális politikusok a Világgazdaságnak.

Nem szerencsés, hogy a kormány a luxusadó átalakításával kívánja megoldani az ingatlanok adóztatásának dilemmáját, az alapul szolgáló értékelési és besorolási rendszer ugyanis számos aggályra ad okot – értékelt lapunk kérdésére Zara László adószakértő, aki kifogásolja, hogy az adójóváírás átalakításával újra módosul az szja-szabályozás. A kis adók összevonásával nem lenne baj, ha ezzel nem nőne a kis- és középvállalkozások terhelése.
Jelenleg ugyanis a 20 fő alatti cégek nem fizetnek innovációs és rehabilitációs hozzájárulást – tette hozzá.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.