Nyolcmilliárdot költünk borravalóra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Manapság a fodrászok és a kozmetikusok a borravaló legfőbb haszonélvezői; tavaly együttesen 2,6 milliárd forint jutott nekik ilyen címen. Reálértéken 2014-ben jóval kevesebbet adtunk ki borravalóra, mint másfél évtizeddel ezelőtt. Az InfoTandem heti infografikája.


Két szakmacsoport gyűjtötte be 2014-ben a magyar háztartások által borravalóként kifizetett összeg 60 százalékát, együttesen több mint 5 milliárd forintot. Az élen a fodrászok és a kozmetikusok állnak, akiknél 2,6 milliárd forint landolt ilyen címen, s csaknem ugyanennyit, 2,5 milliárdot tehettek zsebre a pincérekből, felszolgálókból és ételfutárokból álló kör tagjai is. Itt egy viszonylag nagy szakadék következik, majd a benzinkutasok jönnek, szűk 800 millióval. A postásoknak (köztük a csomag-, távirat- és újságkihordóknak) immár be kellett érniük 600 millió forint körüli summával.

Anno a hiánygazdaságban a pult alóli értékesítéssel még viszonylag nagyot kaszálhatott a kereskedők, bolti eladók egy része, manapság viszont már csak jó 200 milliót tudnak felmutatni. A taxisok és a háztartási gépek szervizelői még náluk is kevesebbel dicsekedhetnek, ugyanakkor például az autószerelőknél és autómosóknál félmilliárd forint is összejöhetett tavaly.

Mindez a Központi Statisztikai Hivatal elmúlt évi kérdőíves felméréséből derül ki, amelynek során másfél ezer háztartás nyilatkozott a borravaló-adási szokásairól. Egy-egy alkalommal tipikusan 200–300 forinttal fejezzük ki, ha elégedettek vagyunk a kapott szolgáltatással, előfordulnak azonban lényegesen nagyobb összegek is. A már említett háztartási gépszerelők például átlagosan 1000 forinttal kalkulálhatnak, a lakberendezési tárgyak javítói (kárpitosok, bútorrestaurátorok) pedig ennek akár a háromszorosával is.

Különös adózási módok az áfa rendszerében

Kiskönyvtár az áfáról címet viselő sorozatunk 5. kötete a különös adózási módok elméleti szabályanyagának a magyarázatán túl konkrét példák bemutatásával segíti az adózók mindennapos hatékony jogalkalmazását.

További információ és megrendelés >>

A borravaló-adási szokások életkor szerint is különböznek. A csak fiatalokból álló háztartások például jellemzően nem adnak borravalót a szerelőknek, a portásnak, a gondnoknak, a kéményseprőnek vagy a szemétszállítóknak; az általuk adott összeg háromnegyedével a pincéreket és az ételfutárokat jutalmazzák. Utóbbiak az idősektől alig remélhetnek valamit, ellentétben a fodrászokkal, kozmetikusokkal és postásokkal. A tavaly kifizetett borravaló közel fele a fiatalokból és középkorúakból álló vegyes korösszetételű háztartásokhoz köthető; náluk is pincérek és az ételfutárok a favoritok, a sor végén pedig a taxisok és a teherfuvarozók kullognak.

A KSH egyébiránt másfél évtizeddel ezelőtt készített már egy hasonló felmérést. E szerint Magyarországon 1998-ban 5,3 milliárd jutott borravalóra, szemben a tavalyi 8,4 milliárd forinttal. Ez nominálisan mintegy másfélszeres bővülés, reálrértéken viszont a friss summa csupán kétharmada a korábbinak. A múlt század végén jövedelmünk 0,16 százalékát adtuk ki ilyen célra, 2014-ben viszont már csak a 0,08 százalékát.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 30.

Kávézóban használható hűségkártya értékesítése kapcsán felmerülő áfakötelezettség

Kérdésként merül fel, hogy a kávéknak a hűségkártya-program keretében a hűségkártyák használata útján megvalósított értékesítése egycélú vagy többcélú utalvány alkalmazásának minősíthető-e, illetve, hogy az milyen feltételek mellett keletkeztet a társaság részére áfakötelezettséget. Kérdéses továbbá, hogy az ajándék kávéknak a hűségkártyák értékesítésekor történő biztosítása áfaköteles termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak tekinthető-e vagy sem.

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.