Nyugdíjas adótrükk – lerántjuk a leplet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akár újabb pénzek feláldozása nélkül is igényelhet nyugdíjpénztári adótámogatást.

Mint ismeretes, önkéntes nyugdíjpénztárak esetében az igényelhető adótámogatás a tag által befizetett összeg, vagy az egyéni számlán jóváírt, egyéb jövedelmek együttes összegének 30 százaléka, de maximum évi 100 ezer (2020 előtti nyugdíjkorhatár-betöltés esetén 130 ezer) forint lehet. Mint látható, nem tényleges adókedvezményről beszélünk, az önkéntes pénztárakkal kapcsolatos adótámogatás nem kerül a magánszemélynek kiutalásra. A bevallásban kell megjelölni azt a pénztárat, ahova az összeg utalását a magánszemély kéri.

Arra is van azonban mód, hogy újabb pénzek feláldozása nélkül nyugdíjpénztári befizetést teljesítsünk és ezáltal – megfelelő nagyságú fizetendő adó birtokában – adótámogatást vegyünk igénybe. Ehhez azt kell tennünk, hogy a belépéstől számított 10 éves, ún. kötelező várakozási idő elteltével adómentesen felvegyünk annyi összegyűlt hozamot, amennyit a pénztárba újból befizetve az adókedvezményt maximalizálni tudjuk. (A tőke teljesen adómentes kivételére csak 20 év elteltével nyílik lehetőség.) Max. évi 100 ezer forintos kedvezményt és 0 forint egyéb saját befizetést feltételezve ez 333 333 forint hozam felvételét jelenti.

Fontos tudni, hogy a részleges pénzfelvételekre csak 3-3 évente van mód. Nem lehet tehát évente igényelni a számlán lévő összeg egy részét. Ez esetünkben azt jelenti, hogy fenti lehetőséggel csak háromévente élhetünk, viszont ekkor eldönthetjük, hogy egy évnyi befizetésre elegendő összeget emelünk-e le számlánkról és a következő években más módon teljesítünk befizetést, vagy egyszerre 3 évnyi befizetésre elég pénzt markolunk fel. Utóbbi esetben az egy évre jutó részt fizethetjük vissza akár azonnal a pénztárba, a másik 2 évre valót pedig a befizetés időpontjáig máshol kamatoztatjuk.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.