Nyugdíjas adótrükk – lerántjuk a leplet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akár újabb pénzek feláldozása nélkül is igényelhet nyugdíjpénztári adótámogatást.

Mint ismeretes, önkéntes nyugdíjpénztárak esetében az igényelhető adótámogatás a tag által befizetett összeg, vagy az egyéni számlán jóváírt, egyéb jövedelmek együttes összegének 30 százaléka, de maximum évi 100 ezer (2020 előtti nyugdíjkorhatár-betöltés esetén 130 ezer) forint lehet. Mint látható, nem tényleges adókedvezményről beszélünk, az önkéntes pénztárakkal kapcsolatos adótámogatás nem kerül a magánszemélynek kiutalásra. A bevallásban kell megjelölni azt a pénztárat, ahova az összeg utalását a magánszemély kéri.

Arra is van azonban mód, hogy újabb pénzek feláldozása nélkül nyugdíjpénztári befizetést teljesítsünk és ezáltal – megfelelő nagyságú fizetendő adó birtokában – adótámogatást vegyünk igénybe. Ehhez azt kell tennünk, hogy a belépéstől számított 10 éves, ún. kötelező várakozási idő elteltével adómentesen felvegyünk annyi összegyűlt hozamot, amennyit a pénztárba újból befizetve az adókedvezményt maximalizálni tudjuk. (A tőke teljesen adómentes kivételére csak 20 év elteltével nyílik lehetőség.) Max. évi 100 ezer forintos kedvezményt és 0 forint egyéb saját befizetést feltételezve ez 333 333 forint hozam felvételét jelenti.

Fontos tudni, hogy a részleges pénzfelvételekre csak 3-3 évente van mód. Nem lehet tehát évente igényelni a számlán lévő összeg egy részét. Ez esetünkben azt jelenti, hogy fenti lehetőséggel csak háromévente élhetünk, viszont ekkor eldönthetjük, hogy egy évnyi befizetésre elegendő összeget emelünk-e le számlánkról és a következő években más módon teljesítünk befizetést, vagy egyszerre 3 évnyi befizetésre elég pénzt markolunk fel. Utóbbi esetben az egy évre jutó részt fizethetjük vissza akár azonnal a pénztárba, a másik 2 évre valót pedig a befizetés időpontjáig máshol kamatoztatjuk.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. október 6.

Gazdaságfejlesztési miniszter: a kormány jelentős összeggel támogatja az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-kat

A vállalkozások megsegítése érdekében a kormány elfogadta az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) támogató programjának költségkereteit, az új támogatási programra a kormány mintegy 200 milliárd forintnyi összeget különít el, ebből 100-100 milliárd forintot használnak fel 2022-ben és 2023-ban – közölte a gazdaságfejlesztési miniszter.