Objektív felelősség: ráfázás az áfázás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem tartalmaz komolyabb meglepetéseket az elfogadott adó- és járuléktörvény a várakozásokhoz képest. Érdemes a változásokat azonban közelebbről is szemügyre venni, hiszen az ördög – pontosan az, amelyik nem alszik – a részletekben van. A Deloitte szakértői az adóváltozásokról.

Álmatlan ördög az áfamódosítókban

Finomodtak is az áfaszabályok: ha a fizetés átutalással történik, továbbra is megmarad a 15 napon belüli számlakibocsátási kötelezettség áfás számla esetén, ám nincs ilyen kötelezettség, ha a számla nem tartalmaz áthárított adót.

900 ezer forint nettó érték fölött akkor is áfás számlát kell adni, ha a magánszemély nem kéri. Ebből gond lehet akkor, ha a magánszemély nem akarja megadni a számlához személyes adatait, hiszen erre bajosan kötelezhető – tette hozzá a szakértő.

A személyes használat nem elszámolható

A cégautóadóból levonható lesz az önkormányzatnak fizetendő gépjárműadó (súlyadó). Minthogy a cégautóadó kikerült az szja-törvényből, az autók személyes használatának költségei nem számolhatók el – magyarázta a FigyelőNet kérdésére Veszprémi István, a Deloitte adótanácsadási üzletágának partnere.

Az általános szabály szerint az számolható el a gépkocsi használatával kapcsolatban, ami a vállalkozás érdekében fölmerül. Ez természetesen elszámolási kérdéseket vethet föl egy olyan gépkocsi olajcseréjénél például, amelyet személyes és üzleti célokra egyaránt használnak. Nyilván e problematikával áll összefüggésben Szabó Lajos (MSZP) elfogadott javaslata: a taxis kisiparos elszámolhatja a kocsija költségeit, amennyiben üzleti nyilvántartásaiból egyértelműen kiderül, hogy más célra nem használja.

Szép, új, etikátlan iparág?

A regisztrációs adó visszajár majd, ha a kocsit forgalomba helyezés előtt külföldre viszik. Ez egyes spekulációk szerint új „iparágat” honosíthat meg, mert így a honi autókereskedők is eladhatnak olyan autót, amelyet azután majd Szlovákiában helyezhetnek üzembe.

A Deloitte szakértői szerint a mechanizmus valóban működhet, de tilos adókedvezményt adóelkerülésre használni, s semmiképp nem javasolható.

20 százalékos mulasztási bírsággal sújthatók majd azon bankszámlanyitásra kötelezett adózók, akik 250 ezer forint fölötti ügyleteiket készpénzben intézik. A napi záró készpénzállomány nem haladhatja meg az 500 ezer forintot, vagy az előző évi, éves szintre számított összes bevétel 1,2 százalékát.

A tanácsadó cég szakértői hozzátették: nagy meglepetés nincs, az adó- és járuléktörvényeket (néhány fordulat után) a várakozásoknak megfelelő tartalommal fogadták el.

Az adózásban várható 2009-es legfontosabb változásokról már korábban írtunk itt, néhány későbbi (s elfogadott) módosító javaslatról itt, a „haláladó” részleges eltörléséről, a pro és kontra érvekről, s hogy mit is jelent ez számokban, pedig itt olvashat.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.