Önadózó? Nem árt, ha számol


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) azt javasolja az önadózóknak, hogy alaposan számolják át adóbevallásukat, ha adójóváírást érvényesítenek – mondta Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője.

Vannak olyan adózók, akiknek az elmúlt évben havonta változó volt a keresete, és mivel egy adóévben összevontan adózunk, az adójóváírás tekintetében 20-30 ezer forintos különbség is lehet a munkáltatótól kapott adóigazolás és a ténylegesen járó összeg között – közölte az MDF-es politikus.

Pettkó András azt mondta: aki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal honlapján található szoftverrel tölti ki bevallását, azt tapasztalhatja, hogy az adójóváírás összege sokszor nem egyezik a munkáltató által kiadott jövedelemigazoláson szereplő összeggel. Hozzátette: ˝a ravasz APEH-szoftver˝ azonnal hibát jelez, ha az általa felajánlott adójóváírásnál magasabb összeget akar az adózó a megadott mezőbe írni, viszont szépen elfogadja a felajánlottnál kisebb számot. Megjegyezte: a honlapról letölthető, 06M30/A számú nyomtatvány kitöltésekor hibásan jelenik meg az igénybe vehető adójóváírás maximális összege.

Pettkó András hozzátette: a MDF azt javasolja mindenkinek, hogy alaposan számolja át adóbevallását.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.