Önadózó? Nem árt, ha számol


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) azt javasolja az önadózóknak, hogy alaposan számolják át adóbevallásukat, ha adójóváírást érvényesítenek – mondta Pettkó András, az MDF országgyűlési képviselője.

Vannak olyan adózók, akiknek az elmúlt évben havonta változó volt a keresete, és mivel egy adóévben összevontan adózunk, az adójóváírás tekintetében 20-30 ezer forintos különbség is lehet a munkáltatótól kapott adóigazolás és a ténylegesen járó összeg között – közölte az MDF-es politikus.

Pettkó András azt mondta: aki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal honlapján található szoftverrel tölti ki bevallását, azt tapasztalhatja, hogy az adójóváírás összege sokszor nem egyezik a munkáltató által kiadott jövedelemigazoláson szereplő összeggel. Hozzátette: ˝a ravasz APEH-szoftver˝ azonnal hibát jelez, ha az általa felajánlott adójóváírásnál magasabb összeget akar az adózó a megadott mezőbe írni, viszont szépen elfogadja a felajánlottnál kisebb számot. Megjegyezte: a honlapról letölthető, 06M30/A számú nyomtatvány kitöltésekor hibásan jelenik meg az igénybe vehető adójóváírás maximális összege.

Pettkó András hozzátette: a MDF azt javasolja mindenkinek, hogy alaposan számolja át adóbevallását.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.