Online Számla 2.0 (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2020. július 1-je egy fontos mérföldkőnek látszik a számlaadat-szolgáltatás szempontjából. Ettől a dátumtól változik az adatszolgáltatás értékhatára, egész pontosan eltörlésre kerül. Ezzel együtt az áfatörvényben még további olyan változások is hatályba lépnek, melyek közvetetten az értékhatár eltörlésével kapcsolatosak. Az adóhivatal a COVID-19 által előidézett helyzet miatt a 2020. április 1-jére tervezett adatszolgáltatási rendszer átállást elhalasztotta 2020. július 1-jére. Részlet az Adó szaklap írásából.

2018 július 1-jén még úgy indult a számlaadat-szolgáltatási rendszer, hogy alapvetően a számla adattartalmát képezte le, nagyon kevés technikai kivételtől eltekintve. A 2.0-ás verzióban már egyre több jelet látunk arra, hogy ez némileg megváltozott. Ez persze nem azt jelenti, hogy más adatot kell szolgáltatni, mint ami a számlán szerepel.

Az adatszolgáltatással kapcsolatos változások egy része az adatszolgáltatás technikáján keresztül próbálja rákényszeríteni a számlázó programokat a jogszabályoknak megfelelő működésre, a felhasználókat pedig a jogszabályi szempontból helyes számla kiállítására. Ezt akár a hibaüzenetekkel, akár az adatstruktúra kialakításával, a kötelező elemekkel éri el az adóhivatal. Ezekkel az eszközökkel mind a számlázó program fejlesztőjét, mind pedig a számlázó program felhasználóját próbálja terelni a jogszabályi szempontból helyes gyakorlat kialakítására.

A fentiek alapján látható, hogy a 2.0-ás verzió egy folyamatnak az eredménye, mely folyamat biztosan nem áll meg ennél a verziónál. A jogszabályi változásokra mindig is reagálnia kell az adatstruktúrának, de ugyanúgy reagálnia kell a számlázási vagy adatszolgáltatási problémákra is.

Az Adó szaklap 2020/8-9 számában jelenik meg az Online számla 2.0 című cikk Czöndör Szabolcs tollából. Ilyen és ehhez hasonló cikkekért fizessen elő az Adó szaklapra itt!


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.