Online Számla 2.0 (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2020. július 1-je egy fontos mérföldkőnek látszik a számlaadat-szolgáltatás szempontjából. Ettől a dátumtól változik az adatszolgáltatás értékhatára, egész pontosan eltörlésre kerül. Ezzel együtt az áfatörvényben még további olyan változások is hatályba lépnek, melyek közvetetten az értékhatár eltörlésével kapcsolatosak. Az adóhivatal a COVID-19 által előidézett helyzet miatt a 2020. április 1-jére tervezett adatszolgáltatási rendszer átállást elhalasztotta 2020. július 1-jére. Részlet az Adó szaklap írásából.

2018 július 1-jén még úgy indult a számlaadat-szolgáltatási rendszer, hogy alapvetően a számla adattartalmát képezte le, nagyon kevés technikai kivételtől eltekintve. A 2.0-ás verzióban már egyre több jelet látunk arra, hogy ez némileg megváltozott. Ez persze nem azt jelenti, hogy más adatot kell szolgáltatni, mint ami a számlán szerepel.

Az adatszolgáltatással kapcsolatos változások egy része az adatszolgáltatás technikáján keresztül próbálja rákényszeríteni a számlázó programokat a jogszabályoknak megfelelő működésre, a felhasználókat pedig a jogszabályi szempontból helyes számla kiállítására. Ezt akár a hibaüzenetekkel, akár az adatstruktúra kialakításával, a kötelező elemekkel éri el az adóhivatal. Ezekkel az eszközökkel mind a számlázó program fejlesztőjét, mind pedig a számlázó program felhasználóját próbálja terelni a jogszabályi szempontból helyes gyakorlat kialakítására.

A fentiek alapján látható, hogy a 2.0-ás verzió egy folyamatnak az eredménye, mely folyamat biztosan nem áll meg ennél a verziónál. A jogszabályi változásokra mindig is reagálnia kell az adatstruktúrának, de ugyanúgy reagálnia kell a számlázási vagy adatszolgáltatási problémákra is.

Az Adó szaklap 2020/8-9 számában jelenik meg az Online számla 2.0 című cikk Czöndör Szabolcs tollából. Ilyen és ehhez hasonló cikkekért fizessen elő az Adó szaklapra itt!Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 23.

Mazars: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.