Orbán: nem lesz áfacsökkentés


Nem lesz áfacsökkentés, és kiterjeszthetik a fiatalok szja-mentességét – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva közölte: a kormány továbbra sem tervez áfacsökkentést. Ez egy régi vita – mondta, hozzátéve: a magyar adórendszernek az a sajátossága és egyben sikerességének a kulcsa, hogy a munkát terhelő adók Európában Magyarországon a legalacsonyabbak. A költségvetés pedig a munkát terhelő adók helyett a fogyasztáson keresztül szedi be azt a pénzt, amire szüksége van. „Ez egy adófilozófiai kérdés, és nem is akarunk változtatni” – jelentette ki.

A miniszterelnök elmondta: a szerdai kormányülésen várhatóan dönteni fog a kabinet arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők esetében 30 évre emeljék.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.