Óriási csapás a kereskedőknek a válságadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jelenlegi rendkívül rossz piaci helyzet alapján a válságadó nem hárítható sem a vásárlókra, sem a beszállítókra – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerdán a Magyar Nemzetben megjelent cikkre reagálva, amelyben beszállítók azt állítják, hogy velük fizzettetnék meg a kereskedők a plusz terheket.

A szövetség közleményében hangsúlyozza, hogy az APEH adatai szerint 2009-ben a kiskereskedelmi ágazat adózás előtti „”eredménye”” 33 milliárd forint veszteség volt, a válságadó pedig ezt feltehetően megduplázza a 2010. évi befizetésekkel.

A külföldi és a magyar kereskedőláncok csak az elmúlt öt évben ezermilliárd forintot meghaladó értékű fejlesztéssel gyarapították állami támogatások nélkül a nemzetgazdaság beruházásait, a legnagyobb láncok tízezer számra foglalkoztatják a magyar munkaerőt, az ágazati átlagnál több bérért – közölte a szövetség.

A jelenlegi törvények – köztük a fogyasztóvédelmi és a versenytörvény, valamint a beszállító védelmi előírások – minden lehetséges visszaélést tiltanak, így egyetért az OKSZ a kormánynak azzal az értékelésével, hogy az esetleges visszaélések ellen a jog talaján fel lehet lépni.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség bízik abban, hogy az új gazdaságpolitikai döntések, így a személyi jövedelem adó kulcs csökkentése nyomán javul a gazdaság és a belső piac helyzete.

Forrás: Privátbankár.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.