Óriási fordulat a BAR-listán!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A múlt péntektől a bankok csak azokat látják a KHR-rendszerben (korábbi nevén BAR-listán), akik hátralékukat nem rendezték 12 hónapon belül, vagyis a fizetési késedelembe esett adósokat nem öt, hanem csak egyetlen évig tartják nyilván.

A múlt évben egyre általánosabbá vált, hogy a bankok jól fizető ügyfeleiknek kamat- vagy valamilyen díj-, illetve jutalékkedvezményt biztosítottak. Ide lehetett sorolni például az OTP októberi programját és az FHB-nak azt a megoldását, amely szerint ha valaki jól fizető ügyfélként adja el az ingatlanát és hat hónapon belül új ingatlant vásárol, akkor az új ingatlan megvásárlásához a bank teljesen díjmentesen nyújt új hitelt. A Budapest Bank (BB) − tudtuk meg a hitelintézetnél − jól törlesztő ügyfeleinek háromszázalékos kamatkedvezménnyel kínálja személyi kölcsönét. Ez azonban nem sokáig maradhat hatályban.

A hitelintézetek többsége szerint ugyanis az ilyen típusú kedvezményeket a Központi Hitelinformációs Rendszerből (KHR, régebbi nevén BAR) nyerhető információk tették lehetővé. A múlt péntektől a bankok azonban csak azokat látják a rendszerben, akik hátralékukat nem rendezték 12 hónapon belül. A KHR-ben tehát a fizetési késedelembe esett adósokat nem öt, hanem csak egyetlen évig tartják nyilván, ezért a BB szakértői szerint új minősítési és árazási modelleket, kockázatkezelési technikákat kellene kidolgozni a változás nyomán keletkező információhiány és addicionális kockázat ellensúlyozására.

A bankok szerint nem elég az egy év

A bankok többsége úgy gondolja, hogy az egyszer már tartósan késedelembe esett adósnál ez nagyobb eséllyel következik be újra. Arról még a szakmában is vita van, hogy hány év után csökken jelentősen, illetve szűnik meg ez a hatás. Abban viszont általános az egyetértés, hogy a 12 hónapos visszatekintés nem elegendő.

Az új szabályozásnak megfelelően a lakossági hitelmulasztás nyilvántartásából összesen 98,55 ezer személy 232,5 ezer hitelmulasztását már március közepe előtt törölték − tudtuk meg a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-nél. A vállalkozási hitelszerződések nyilvántartásából 75 ezer szerződéshez kapcsolódó, késedelmes fizetésről szóló adat került ki a rendszerből. A továbbiakban a lakossági hitelmulasztások és a vállalkozási hitelszerződések nyilvántartásaiból a sikeres teljesítéssel lezárt adatok az egyéves elévülési idő elteltével automatikusan láthatatlanná válnak. Amennyiben azonban a hitelszerződés nem teljesítéssel zárult (például a kihelyezett összeget veszteségként leírják), a KHR többi nyilvántartásában az adatok elévülési ideje változatlanul öt év − nyomatékosította a BISZ.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.