Összesen 2,366 milliárd forintot ért a vagyonadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden idők legkisebb bevételét hozó adó lehet a megszűnt vagyonadó. Az eredeti tervekhez képest – ez 50 milliárd forintról szólt – szerény összeget hozott hét hónap alatt, derül ki a Napi gazdaság összeállításából.

Kevesebb mint 2,4 milliárd forint folyt be összesen a nagy értékű vagyontárgyak adója címén a költségvetésbe hét hónap alatt, s mivel az adó a hónap közepén megszűnt, ennél több már nem is gazdagítja az államkasszát ezen a jogcímen. Valószínűleg így ez az adónem lehet a valaha befolyt egyik legkevesebb bevételt hozó sarc a legújabbkori adózás történetében Magyarországon.

Az adót a nagy teljesítményű autók, a hajók és a repülőgépek után kellett megfizetni. A befolyt összeg java része az autók után folyt be, ez lényegében egy megemelt gépjárműadót jelentett az esetükben – az adót a gépjárműadó alapján kellett számítani. A történet persze nem innen indult, az eredeti tervek ugyanis egy általános vagyonadóról szóltak, ahol a hangsúly az ingatlanok megadóztatásán volt – ez 50 milliárd forint bevételt is hozhatott volna.

Ezek szerint attól függően, hogy hány ingatlannal rendelkezett az adóalany, 30 vagy 15 milliós érték után vagy adott esetben az első forint után kellett volna megfizetni az adót. A törvény az Alkotmánybíróságon landolt, és a testület el is kaszálta azt. Így csak a járművek után kivetendő adó maradt a rendszerben, egészen addig, amíg az új kormány a tavaszi adócsomagjában meg nem szüntette azt.

A valaha befolyt legkevesebb bevétellel éves szinten ugyanakkor nem a vagyonadó viszi a prímet a megszüntetett adónemek közül. Itt ugyanis a televízió-előfizetési díj a bajnok, kevesebb mint egymilliárd forint éves bevétellel. Mivel azonban ezt több éven át fizetgették az érintettek, ennyi idő alatt mégiscsak több jött össze belőle – arról nem is beszélve, hogy ez az adó, mielőtt Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt megszűnt, megszokott része volt a rendszernek.

A megszűnő adókkal kapcsolatban sok feladata nincs sem a cégeknek, sem a magánszemélyeknek, a határidőkre azonban érdemes figyelni. A tévé-üzembentartási díjat az első hét hónapra kell megfizetni, az ugyanis augusztus elsejéig visszamenőleges hatállyal szűnik meg – pontosabban az állam magára vállalja annak megfizetését. Vagyis az év hátralévő részében sem adófizetési, sem bevallási kötelezettség nem keletkezik.

A vagyontárgyak adójánál a szabályozás csak a törvény kihirdetését követően lépett hatályba, vagyis augusztus közepén. Ennek fényében az adót is a január 1. és augusztus 16. közti időszakra kell megfizetni. Ezzel együtt azt is figyelembe kell venni, hogy a vagyonadó összegét a harmadik és negyedik negyedévben már nem lehet levonni a gépjárműadóból – áll az adóhatóság közleményében.

Forrás: Napi Gazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.