Parragh: legkorábban 2021 januárjában emelhetik a kata adóját

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. november 18.
Címkék: , , ,
Rovat:
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kata-ellenőrzések szigorítását és a nyugdíjalap emelését javasolja a kormánynak – mondta Parragh László, az MKIK elnöke az mfor.hu-nak – idézi a hvg.hu.

Az iparkamara elnöke elmondta, hogy a kormány 2020 második felére alakítja ki azt a metodikát, amellyel a jelenleginél pontosabban lehet megállapítani, hogy egy adott munkakört munkaviszonyban, vagy vállalkozói szerződéssel lehet ellátni.

Parragh László szerint azért van szükség a korrekcióra, mert a kata már a versenyképességet rombolja, hiszen a cégek egy jó része nem munkaviszonyban, hanem katába kényszerítve alkalmazza a munkavállalókat. Ez versenyhátrányt okoz a törvényesem eljáró cégeknek.

Az MKIK elnöke elmondta azt is, hogy az ellenőrzések szigorítása mellett a nyugdíjalap emelését is tervezik, hiszen e nélkül a kata szerint aózók csak tört nyugdíjra lennének jogosultak. Erre szolgálna a kata adójának emelése, amire Parragh szerint legkorábban 2021 januárjában kerülhet sor – írja a hvg.hu.


Kapcsolódó cikkek:


Koronavírus: jönnek az új különadók
2020. április 4.

Koronavírus: jönnek az új különadók

A multinacionális kereskedelmi láncok 36 milliárd, a bankok 55 milliárd forintot fizetnek majd be a járvány elleni védekezést és a gazdaság újraindítását célzó alapokba. A kormány pénzt von el a tárcáktól, az önkormányzatoktól és a pártoktól is.

Az adóreform és az azóta eltelt időszak – helyi adók – 1. rész
2020. április 3.

A helyi közösségek közösségi szintű öngondoskodása fontos feltétele a társadalom működésének. A helyi adózás sem az elmúlt évtizedek találmánya, létezett ez már a középkorban is. Hogyan alakult ez Magyarországon az elmúlt három évtizedben? Milyen korábbi előzményei voltak ennek? Ez utóbbiról szólunk az adóreformot bemutató cikksorozatunk mostani írásában.

Adófizetési kedvezmények koronavírus idején
2020. április 2.

A koronavírus sok egyéni és társas vállalkozást hozott nehéz helyzetbe, hiszen igen komoly bevételkiesésekkel és költségtöbbletekkel kell szembenézniük. Néhány ágazat a 47/2020. (III. 18.) kormányrendelettel, illetve a 61/2020. (III. 23.) kormányrendelettel ugyan adó és járulékmérséklést kapott, azonban a likviditási gondok nem csupán a kiemelt ágazatokat érintik. Érdemes tehát összefoglalni azokat a legfontosabb tudnivalókat, amelyek adó/adóelőleg fizetési kötelezettség esetén segítséget jelenthetnek.