Parragh: legkorábban 2021 januárjában emelhetik a kata adóját


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kata-ellenőrzések szigorítását és a nyugdíjalap emelését javasolja a kormánynak – mondta Parragh László, az MKIK elnöke az mfor.hu-nak – idézi a hvg.hu.

Az iparkamara elnöke elmondta, hogy a kormány 2020 második felére alakítja ki azt a metodikát, amellyel a jelenleginél pontosabban lehet megállapítani, hogy egy adott munkakört munkaviszonyban, vagy vállalkozói szerződéssel lehet ellátni.

Parragh László szerint azért van szükség a korrekcióra, mert a kata már a versenyképességet rombolja, hiszen a cégek egy jó része nem munkaviszonyban, hanem katába kényszerítve alkalmazza a munkavállalókat. Ez versenyhátrányt okoz a törvényesem eljáró cégeknek.

Az MKIK elnöke elmondta azt is, hogy az ellenőrzések szigorítása mellett a nyugdíjalap emelését is tervezik, hiszen e nélkül a kata szerint aózók csak tört nyugdíjra lennének jogosultak. Erre szolgálna a kata adójának emelése, amire Parragh szerint legkorábban 2021 januárjában kerülhet sor – írja a hvg.hu.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 12.

Niveus: milliókat nyerhetnek bizonyos cégek még néhány hétig

A 2024-es adótörvény módosítások egy egyszeri amnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják. Az utólagos bejelentésre május 31-ig van lehetőség-foglalja össze a Niveus Consulting Group.

2024. április 12.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (7. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.