Pécsen csökkentik az építményadót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Építményadó-csökkentésről, rendkívüli lakásfenntartási támogatás bevezetéséről és egy városszéli egykori laktanya területrészének megvásárlásáról döntött szerdai rendkívüli ülésén a pécsi közgyűlés.

A testületi ülésen módosították a helyi városi adórendeletet, így az 50 négyzetméternél kisebb – magánszemélyek tulajdonában álló és üzleti célt nem szolgáló – lakások után 2023 januárjától megszüntetik az építményadó-fizetési kötelezettséget, míg az 50 és 150 négyzetméter közöttieknél sávos csökkentést hajtanak végre. Péterffy Attila (Pécs Jövője) polgármester a lépés indokai között megemlítette: a magas infláció, a növekvő üzemanyag- és energiaárak jelentős terhet rónak a családokra, a város a jogszabály módosításával kíván segíteni nekik.

Schmuck Roland képviselő, a város költségvetési és gazdasági bizottságának MSZP-s elnöke azt mondta: a változtatással a kisebb alapterületű lakások adómentességén túl az ingatlan méretével fordítottan arányos módon kapják a tulajdonosok a kedvezményt. Ismertetése szerint például egy 52 négyzetméteres ingatlan esetében csak két négyzetméter után kell megfizetni az adót. (Az önkormányzat közgyűlést követően kiadott sajtóanyagából pedig kiderül, hogy egy 64 négyzetméteres lakás esetében 32, egy 100 négyzetméteres lakás esetében 17, egy 120 négyzetméteres lakás esetében pedig 10 százalékkal kell kevesebb építményadót fizetni jövőre, mint az idén.) Közölte: az adócsökkentés a lakástulajdonosok 95 százalékát érinti és az intézkedés hatására 122 millió forint marad a pécsieknél, ami a pécsi magántulajdonú lakások után egy évben befizetett teljes építményadó összegének ötöde. A kieső bevétel fedezetét a Pécsre az utóbbi három évben betelepült vállalkozások által befizetett helyi iparűzési adótöbblet fogja fedezni a 2023. évi költségvetésben – fűzte hozzá a képviselő.

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi városházi frakciójának vezetője azt mondta: a városvezető koalíció „szemfényvesztéséről” szól a rendeletmódosítás, ugyanis a változtatás érdemi segítséget nem fog nyújtani a pécsieknek, annak legfeljebb szimbolikus üzenete van. Közölte: azért döntenek pusztán mégis a javaslat támogatása mellett, mert minden adócsökkentéssel egyetértenek, annak ellenére is, fűzte hozzá, hogy a mai rendeletmódosítással családonként, éves szinten mindössze egy-két ezer forinttal lesz kevesebb az emberek fizetnivalója.

A testületi ülésen rendkívüli lakásfenntartási támogatás bevezetéséről is határoztak, amit a pécsi lakóhellyel rendelkező, szociálisan rászoruló, egyszemélyes háztartásban élő és gyermeküket egyedül nevelő pécsiek igényelhetnek.

A döntés értelmében jövő év január 20. és március 31. között egyszeri, 50 ezer forintos támogatást kapnak azok a pécsiek, akik egyszemélyes háztartásában a havi jövedelem nem haladja meg 71 250 forintot, továbbá azok a gyermeküket egyedül nevelő szülők vagy gyámok, akik háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem 62 700-nál alacsonyabb.

Határoztak arról is, hogy az önkormányzat – az Európai Beruházási Bank által biztosított hitel terhére – visszavásárolja a 2010 előtt regnáló szocialista városvezetés idején egy befektetői csoportnak értékesített, a város keleti külvárosában álló egykori tüzérlaktanya 23 hektáros ingatlanrészét nettó egymilliárd forintért. A lépés azt a célt szolgálja, hogy az ingatlanon a jövőben európai uniós támogatások segítségével ipari parki fejlesztések jöhessenek létre.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. október 26.

Értékalapú építményadót vet ki a Margitszigeten a főváros

Építményadót vezet be a fővárosi önkormányzat az általa közvetlenül igazgatott Margitszigeten: január elsejétől 1 százalékos adót kell megfizetni az egymilliárd forint értéket meghaladó magán-luxusingatlanok után – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.
2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.