Péntek éjfélig még bevallhatunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Május 20-a van, ma éjfélig kell benyújtani a 2010-ben szerzett adóköteles jövedelmekről a személyi jövedelemadó-bevallásokat. A 1053-as nyomtatványt kell kitölteniük azoknak, akiknek az adóját nem a munkáltatójuk állapította meg, vagy akik nem kérték korábban – ezt február 15-ig tehették volna meg egy nyilatkozat kitöltésével – az adóhatóságot, hogy számolja ki az adójukat. Az szja 1+1 százalékáról is ma éjfélig lehet rendelkezni. Aki nem nyújtja be határidőre az szja-bevallást, akár 200 000 forint mulasztási bírságot is kaphat.

Aki rajta kívül álló okokból nem nyújtja be időben a bevallását, annak az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell ezt megtennie. Ebben az esetben egy igazolási kérelmet is be kell nyújtani a bevallással egyidejűleg. Ha az állami adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, mulasztási bírságot nem szab ki.

A nyomtatványkitöltést, már hagyományosan, szoftverek segítik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogelődjének, az APEH-nak a honlapján ezen a linken találja a szükséges programokat. Előbb az általános nyomtatványkitöltő keretprogramot, az ÁNYK-t kell telepítenie, ezt követően indíthatja a 1053-as program telepítését. Ez utóbbiból már csak Java-környezetben futó alkalmazást talál, így az ÁNYK-ból is a javás változatot érdemes telepíteni.

A honlapon pdf-formátumban megtalálja az szja-bevallás kitöltési útmutatóját. A 325 oldalas, 1,4 megabájtos fájl jelzi, hogy a söralátét egyszerűségű személyi jövedelemadózástól még egy kicsit messze vagyunk – ha valakinek kellően bonyolult a bevallása, vagy egyszerűen csak alaposan szeretne felkészülni, a ma éjféli határidőre várhatóan be sem tudja fejezni a tájékoztató végigolvasását. A NAV nemcsak szoftverrel, hanem egy videós tájékoztatóval is segíti az adóbevallás kitöltését.

Az adóbevallás elkészítésénél már csak azért is érdems használni a nyomtatványkitöltőt, mert idén a szuperbruttósítás miatt a szokottnál is bonyolultabb bevallani – vannak ugyanis olyan jövedelmek, amiket szorozni kell 1,27-tel, és vannak olyanok, amiket nem. A kitöltő a legtöbb számítást automatikusan megcsinálja, azonban nem szabad automatikusan ráhagyatkoznunk: az önálló tevékenységből vagy az ingatlan értékesítéséből származó jövedelemnél például hiába írjuk be a bevételt és a költséget, nem jeleníti meg automatikusan a jövedelmet a kettő különbségeként.

A főbb szabályok egyébként régóta ismertek: a bérjövedelmek után, ha az éves jövedelme nem haladja meg a 3,188 millió forintot, maximum havi 15 100 forintnyi adójóváírás érvényesíthető (hogy hány havi jogosultságunk van, azt a kifizetőtől kapott tájékoztatás tartalmazza). Annak, akik évi 3,188 és 4,698 millió forint közötti jövedelmet szerzett, csökkenő mértékben jár adójóváírás; a nyomtatványkitöltő pontosan kiszámolja, hogy adott jövedelemnél hány hónapra mennyi.

Az, akinek a levont vagy befizetett adóelőlegekből pénz jár vissza, azt a bevallás beérkezésétől számított harminc nap múlva kapja meg, ha nyilatkozott a nyomtatvány első oldalán arról, hogy a visszajáró összeget visszakéri (ebben az esetben bankszámlaszámot vagy postacímet is meg kell adni). Ha a 100 forintot nem éri el a visszajáró vagy befizetendő összeg, akkor azt sem befizetni nem kell, sem visszaigényelni nem lehet.

Ha kevés szja-előleget vontak le, vagy fizetett be az adózó, akkor azt elvileg a bevallással együtt meg kell fizetnie. Ha azonban 100 000 forintnál kisebb az összeg, akkor a bevallás C lapján jelezheti, hogy ezt 2, 3 vagy 4 havi részletben fizeti-e meg. Az esetleges tartozást átutalással, egyes NAV-ügyfélszolgálatokon bankkártyával vagy csekken lehet kiegyenlíteni, csekket bármely ügyfélszolgálaton kérhetünk.

Az szja-bevallásokat ma éjfélig kell benyújtani vagy postára adni. A Magyar Posta közölte: a várható roham miatt Budapesten a Nyugatinál és a Keletinél éjfélig, a Mammutban este kilencig tart nyitva a posta, a Fogarasi úti Tescóban pedig működik az éjjel-nappali posta. Vidéken minden megyeszékhelyen legalább egy posta este nyolcig lesz nyitva. Az adóhivatal központi ügyfélszolgálatain – hogy hol, azt erről a linkről a lakcíme szerint továbbkattintva megtalálja – ma rendkívüli nyitva tartás van, este hat óráig vihetjük be a bevallásokat.

Aki postán adja fel a bevallást, az erre a januárban kapott NAV-csomagban lévő borítékon ma még ingyen megteheti. Aki ezt a borítékot már nem találja, erről a honlapról tájékozódhat, milyen címre kell küldenie a bevallást (de ne feledje, hogy Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal helyett már Nemzeti Adó- és Vámhivatalt kell írni). Aki nyomtatványkitöltő szoftverrel vallott, és van ügyfélkapuja, elektronikusan is beadhatja a bevallást.

Forrás: Index.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.