PM: jövőre közel 1500 milliárd forintra rúg az adócsökkentés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium 2021-2025 közötti időszakra szóló makrogazdasági és költségvetési előrejelzésében magas ütemű gazdasági növekedéssel és folyamatosan javuló, a korábban feltételezetteknél kedvezőbb egyensúlyi mutatókkal számol – írja a tárca közleményében.

A béreket terhelő munkáltatói adóterhek a minimálbér/garantált bérminimum jelentős emelésével párhuzamosan 2022-től 4 százalékponttal tovább csökkennek, ami kiegészülve a 25 év alatti
fiatalok átlagbérig megvalósuló szja mentességével, újabb jelentős előrelépést jelent a munkát terhelő adók csökkentésében – olvasható a Pénzügyminisztérium 2021-2025-re vonatkozó makrogazdasági és költségvetési előrejelzésében.

2022. január 1-jétől átalakul az átalányadózás, mely akár kedvezőbb adózási forma is lehet a KATA-val szemben. Ezen adózás szabályai jelentősen egyszerűsödnek, illetve ez az adózási forma olcsóbbá is válhat. Az átalányadózás az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenység esetén ötvenszereséig választható. Az így adózó egyéni vállalkozóknak az éves minimálbér feléig nem kell megfizetniük a személyi jövedelemadót, és élhetnek a családi adókedvezmény lehetőségével is. Ez hetvenezer vállalkozót érinthet.

A kisvállalati adó (KIVA) kedvező adózási forma, mely jövőre is választható. Tekintettel arra, hogy az adónem a szociális hozzájárulási adót is kiváltja, összhangban a munkáltatói adók csökkentésére vonatkozó döntéssel, az adó kulcsa 11%-ról 10%-ra tovább mérséklődik 2022. január 1-jétől.

Összességében jövőre közel 1500 milliárd forinttal több maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál:

Összeg (mrd Ft)
Munkáltatói adó csökkentés 590
Családi adóvisszatérítés 600
1%-ra csökken az iparűzési adó a KKV-knak 150
25 év alattiak SZJA-mentessége 140
KIVA 10%-ra csökken 10

A Pénzügyminisztérium szerint az adócsökkentések ellenére a  korábban feltételezetteknél kedvezőbb egyensúlyi mutatókra lehet számítani. A kormány 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben olyan beruházások átütemezésével, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme ezt lehetővé teszi – írják közleményükben.


Kapcsolódó cikkek

2021. április 13.

A becsültnél több fiatalt érinthet az szja-mentesség

Jövőre lép életbe a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége, amellyel kapcsolatban 280 ezer érintettről számoltak be az első becslések, de a statisztikai adatok szerint 460 ezer fiatalról van szó – írja a Világgazdaság a GKI, a NAV adataira hivatkozva.
2021. szeptember 29.

A kormány tovább csökkentené a szochót

A kormány kész tovább csökkenteni a munkát terhelő adókat, hogy ezáltal nőjön a vállalkozások mozgástere és legyen lehetőségük a minimálbér és szakmunkás minimálbér emelésére – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.