PM: az adójóváírás módosítása nem szigorítás!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megszüntetni tervezi az adójóváírást a kormány, de hogy pontosan mikor “”fut ki”” a kedvezmény, és azt kompenzálják-e, egyelőre nem tudni – írja a Népszabadság.

A lap szerint egyelőre annyi bizonyos, hogy az adójóváírás megszüntetéséhez vezető út egyik első, furcsa lépése a kedvezmény kiterjesztése. A pénzügyi kormányzat szerint jövőre mintegy 300 ezer olyan ember élhet majd az adójóváírással, aki eddig ezt nem tehette, és másfél millió ember fizet majd kevesebb adót az adójóváírásra vonatkozó szabályok módosításával. A jelenlegi rendszer szerint a havi 9 ezer forintos adójóváírás és a 2340 forintos kiegészítő adójóváírás másfél millió forintos jövedelemig vehető teljes egészében igénybe, utána csökkentett mértékben, majd 2,1 millió forint felett egyáltalán nem. Az új rendszerben az összevont, 11 340 forintos kedvezményt az évi 1,25 és a 2,76 millió forintos keresőknél csökkentik, itt, aki többet keres, kevesebb kedvezményt kap, és több adót fizet, de még mindig nem annyit, mintha a 18, illetve 36 százalékos szja-kulcsokkal adózna. A lap szerint a változtatással igazán azok járnak jól, akik havi keresete 150 és 200 ezer forint között van, az ő keresetük 2,3-4,6 százalékával lehet több. (A 150 ezres bérnél havi 4 ezer, a 175 ezresnél havi 8 ezer, a 200 ezresnél havi 5500 forint lehet a megtakarítás.)

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.