Portugália közvetettadó-rendszere (1. rész)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Portugália az elmúlt években mélyreható adóreformot vitt véghez, amelynek következtében nemzetközi összehasonlításban mérve is javult az ország versenyképessége. Bár a reformok leginkább a személyi jövedelemadózást, illetve a társasági adózást érintették, voltak áfa-vonatkozású módosítások is. A következő cikksorozat Portugália áfa-rendszerének nagyvonalú bemutatásával foglalkozik.

Megszokhattuk, ha egy adónemet elkezdünk vizsgálni, első körben jellemzően a személyi-, tárgyi-, területi hatály kérdéseivel kezdünk el ismerkedni. Ebből a megközelítésből Portugáliában a területi hatálynak vannak érdekes szabályai, ugyanis három területi egységet különböztet meg a portugál áfa-rendszer. Az első és a legnagyobb kiterjedésű területi egység az a kontinentális Portugáliát jelenti, ami először jut eszünkbe, ha az országra gondolunk. Ezen felül azonban van két kisebb terület, amelyeknek megkülönböztetett szerep jut, ezek az Azori-szigetek, illetve Madeira szigete.

Az Azori-szigetek az Atlanti-óceán északi részén, Lisszabontól 1500 km-re nyugatra találhatóak. Jelentőségét az adja, hogy számos az óceánt átszelő jachthajóút mentén helyezkednek el. A megkülönböztetett helyzetét Portugália autonóm státusszal ismerte el és amíg az országos általános kulcs 23%, addig az Azori-szigeteken 18%-os az általános kulcs, amely a második legkedvezőbb az Európai Unióban, a luxemburgi 17%-os kulcs után. A megkülönböztetett és nagyon kedvezményes általános kulcs is hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unióba irányuló jacht-import jelentős része az Azori-szigeteken keresztül zajlik. A kedvezményes kulcs az Azori-szigeteken csupán 9%.

A harmadik megkülönböztetett területi egység Portugálián belül Madeira-szigetét jelenti. Madeira is az Atlanti-óceán északi részén helyezkedik el, hasonlóan az Azori-szigetekhez, azonban „csak” 978 km-re nyugatra fekszik Lisszabontól. Jelentősége azonban nem a jachtok importálásban keresendő, hanem turisztikai vonzerejében. Madeira-szigetén az általános kulcs 22%, míg a kedvezményes kulcs 12%.

Portugáliában az áfa-alanyok kétféle bevallási gyakorisággal tudnak eleget tenni bevallási kötelezettségüknek, ezek természetesen a havi, illetve a negyedéves gyakoriságok lehetnek. A bevallási gyakoriságot az dönti el, hogy mekkora az adóalany várható adóköteles forgalma, kezdő vállalkozás esetén, míg működő adóalany esetén a tényleges forgalom alapján kerülhet sor bevallási gyakoriság módosulására. Portugáliában az „álomhatárt” a jogalkotó 650,000 euróban szabta meg. Akinek a forgalma e fölött volt, az havonta köteles áfa-bevallásra, ez alatt negyedéves bevallásra kötelezett.

Különösen megengedő a portugál szabályozás a bevallás benyújtására előírt határidő meghatározásában, ugyanis a vonatkozó bevallást a bevallási időszakot követő második (!) hónap huszadikáig köteles elektronikusan beküldeni az adózó, és abban az esetben, ha befizető pozícióban zárta az időszakot, akkor további 5 napot enged a jogalkotó a befizetés teljesítésére.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Hamis termékekre csapott le a NAV

Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

2024. május 22.

Mit bizonyíthat a szakértő a bíróság előtt?

Az iparűzési adó alapjáról szóló perben szakértőt rendelt ki a hatóság; az eljárás során felmerült, mit is bizonyíthat a szakértő és mit nem. Érdekes jogesetet ismertetünk.