Portugália közvetettadó-rendszere (1. rész)


Portugália az elmúlt években mélyreható adóreformot vitt véghez, amelynek következtében nemzetközi összehasonlításban mérve is javult az ország versenyképessége. Bár a reformok leginkább a személyi jövedelemadózást, illetve a társasági adózást érintették, voltak áfa-vonatkozású módosítások is. A következő cikksorozat Portugália áfa-rendszerének nagyvonalú bemutatásával foglalkozik.

Megszokhattuk, ha egy adónemet elkezdünk vizsgálni, első körben jellemzően a személyi-, tárgyi-, területi hatály kérdéseivel kezdünk el ismerkedni. Ebből a megközelítésből Portugáliában a területi hatálynak vannak érdekes szabályai, ugyanis három területi egységet különböztet meg a portugál áfa-rendszer. Az első és a legnagyobb kiterjedésű területi egység az a kontinentális Portugáliát jelenti, ami először jut eszünkbe, ha az országra gondolunk. Ezen felül azonban van két kisebb terület, amelyeknek megkülönböztetett szerep jut, ezek az Azori-szigetek, illetve Madeira szigete.

Az Azori-szigetek az Atlanti-óceán északi részén, Lisszabontól 1500 km-re nyugatra találhatóak. Jelentőségét az adja, hogy számos az óceánt átszelő jachthajóút mentén helyezkednek el. A megkülönböztetett helyzetét Portugália autonóm státusszal ismerte el és amíg az országos általános kulcs 23%, addig az Azori-szigeteken 18%-os az általános kulcs, amely a második legkedvezőbb az Európai Unióban, a luxemburgi 17%-os kulcs után. A megkülönböztetett és nagyon kedvezményes általános kulcs is hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unióba irányuló jacht-import jelentős része az Azori-szigeteken keresztül zajlik. A kedvezményes kulcs az Azori-szigeteken csupán 9%.

A harmadik megkülönböztetett területi egység Portugálián belül Madeira-szigetét jelenti. Madeira is az Atlanti-óceán északi részén helyezkedik el, hasonlóan az Azori-szigetekhez, azonban „csak” 978 km-re nyugatra fekszik Lisszabontól. Jelentősége azonban nem a jachtok importálásban keresendő, hanem turisztikai vonzerejében. Madeira-szigetén az általános kulcs 22%, míg a kedvezményes kulcs 12%.

Portugáliában az áfa-alanyok kétféle bevallási gyakorisággal tudnak eleget tenni bevallási kötelezettségüknek, ezek természetesen a havi, illetve a negyedéves gyakoriságok lehetnek. A bevallási gyakoriságot az dönti el, hogy mekkora az adóalany várható adóköteles forgalma, kezdő vállalkozás esetén, míg működő adóalany esetén a tényleges forgalom alapján kerülhet sor bevallási gyakoriság módosulására. Portugáliában az „álomhatárt” a jogalkotó 650,000 euróban szabta meg. Akinek a forgalma e fölött volt, az havonta köteles áfa-bevallásra, ez alatt negyedéves bevallásra kötelezett.

Különösen megengedő a portugál szabályozás a bevallás benyújtására előírt határidő meghatározásában, ugyanis a vonatkozó bevallást a bevallási időszakot követő második (!) hónap huszadikáig köteles elektronikusan beküldeni az adózó, és abban az esetben, ha befizető pozícióban zárta az időszakot, akkor további 5 napot enged a jogalkotó a befizetés teljesítésére.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

A kormány benyújtotta a jövő évi adótörvényeket az Országgyűlésnek

A kormány megőrzi a személyi jövedelemadó alacsony szintjét, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye, amellyel bejelentette, hogy a kormány kedden benyújtotta az adótörvényeket, és még a nyári szünet előtt elfogadhatja az Országgyűlés azokat.

2023. június 6.

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher?

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják – írja cikkében az RSM Hungary szakértője.

2023. június 6.

Szennyezett, penészes tojás, zárjegy nélküli cigaretta, hamis LEGO – munkában a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai mintegy 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojást találtak egy magyar rendszámú teherautó rakterében, a 47-es főúton. Az M1-esen a pénzügyőrök 1800 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak egy autóban, az M43-ason hamis LEGO is előkerült – közölte a hatóság kedden.