Ráharapott az APEH a kapcsolt ügyletekre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az idén kiemelt ellenőrzési területként tekint az adóhatóság a transzferárak vizsgálatára. Jóllehet eddig is ellenőrizték a szokásos piaci árak megállapítását, ám a vizsgálatok száma és típusa egyaránt változott az idén. A korábbi években ugyanis az adóhatóság leginkább a formai elemekre helyezte a hangsúlyt.

Nem is véletlenül, hiszen az ilyen ügyekben kiszabható bírság – ezt az adózás rendjéről szóló törvény külön szabályozza, vagyis ezekre nem az általános szabályok vonatkoznak – kétmillió forint. Az adóhatóság így jobb híján arra hivatkozva tudott beszedni transzferár-nyilvántartásonként kétmillió forintot, hogy a dokumentáció például rosszul van dátumozva. Ennek az idén azonban vége, a hatóság ugyanis egyre inkább a tartalmi elemekre helyezi a hangsúlyt. Ez meg is látszik az ellenőrzéseknél befolyt összegekből. Míg 2007-ben az egy befejezett ellenőrzésre 1,2 millió, majd tavaly 3,6 millió forint adókülönbözet jutott, addig ez az idén már meghaladta a 22,6 millió forintot.Nem is véletlenül, hiszen az ilyen ügyekben kiszabható bírság – ezt az adózás rendjéről szóló törvény külön szabályozza, vagyis ezekre nem az általános szabályok vonatkoznak – kétmillió forint. Az adóhatóság így jobb híján arra hivatkozva tudott beszedni transzferár-nyilvántartásonként kétmillió forintot, hogy a dokumentáció például rosszul van dátumozva. Ennek az idén azonban vége, a hatóság ugyanis egyre inkább a tartalmi elemekre helyezi a hangsúlyt. Ez meg is látszik az ellenőrzéseknél befolyt összegekből. Míg 2007-ben az egy befejezett ellenőrzésre 1,2 millió, majd tavaly 3,6 millió forint adókülönbözet jutott, addig ez az idén már meghaladta a 22,6 millió forintot.

Az adóhatóság beszámolója szerint egy átfogó ellenőrzés során találtak olyan vállalkozást, amely leányvállalatának ingyenesen biztosított irodahelyiséget, miközben az irodaépületben független bérlők is voltak. Itt viszonylag egyszerű volt megállapítani a piaci árat, amelyet a leánnyal szemben is meg kellett volna állapítani. Arra is volt azonban példa, hogy a leány kizárólag az anyavállalatának adott bérbe ingatlant. A revízió megállapította, hogy a bérleti díj még az amortizációs költségeket sem fedezte, vagyis a leány folyamatosan veszteséget termelt.

Bonyolultabb módszert igényelt a szokásos haszonkulcsot megállapítani akkor, amikor egy cég kapcsolt vállalkozásának logisztikai központot épített és a vállalkozói díj megegyezett az ingatlan bekerülési értékével, vagyis nem volt haszna az építőnek az ügyleten. Itt a cég korábban kimutatott árbevételének és adózás előtti eredményének arányában állapított meg egy piacinak tekinthető haszonkulcsot az adóhatóság.

Forrás: Napi Online


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.