Regadó: Több milliárd marad a büdzsében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hétfőn lejárt a határidő a regisztrációs adó visszaigénylésére. A közel 73 ezer jogosultból hétfő délutánig csaknem 28 ezer nyújtott be kérelmet a vámhivatalokhoz, amelyekből 23 ezret már elbíráltunk – tájékoztatta a Napi Gazdaságot a VPOP illetékese.

Az igénylőknek eddig 4 milliárd forint adót és 618 millió forint kamatot fizettek vissza. A Pénzügyminisztérium 10 milliárd forint visszatérítéssel kalkulált, vagyis a költségvetésben közel 5 milliárd forint megtakarítás keletkezhet.

A tapasztalatok szerint bagatell összeg, vagyis néhány ezer forint miatt általában nem vállalták a jogosultak a visszaigénylési procedúrát. A kérelmet beadók számát és a megtérített regadó összegét figyelembe véve arra lehet következtetni, hogy inkább a magasabb összegű adót fizetők, vagyis az idősebb, jobb kategóriájú gépjárművet vásárlók fordultak a vámhatósághoz. Az adót jellemzően azok a magánszemélyek kérték vissza, akik maguk hozták be a gépjárművet és intézték az adófizetést.

A megfizetett adó egy részét az EU-csatlakozás és 2005 vége között forgalomba helyezett használt gépjárművek után lehetett visszakérni az Európai Bíróság tavaly őszi ítélete nyomán.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.