Regadó: Több milliárd marad a büdzsében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hétfőn lejárt a határidő a regisztrációs adó visszaigénylésére. A közel 73 ezer jogosultból hétfő délutánig csaknem 28 ezer nyújtott be kérelmet a vámhivatalokhoz, amelyekből 23 ezret már elbíráltunk – tájékoztatta a Napi Gazdaságot a VPOP illetékese.

Az igénylőknek eddig 4 milliárd forint adót és 618 millió forint kamatot fizettek vissza. A Pénzügyminisztérium 10 milliárd forint visszatérítéssel kalkulált, vagyis a költségvetésben közel 5 milliárd forint megtakarítás keletkezhet.

A tapasztalatok szerint bagatell összeg, vagyis néhány ezer forint miatt általában nem vállalták a jogosultak a visszaigénylési procedúrát. A kérelmet beadók számát és a megtérített regadó összegét figyelembe véve arra lehet következtetni, hogy inkább a magasabb összegű adót fizetők, vagyis az idősebb, jobb kategóriájú gépjárművet vásárlók fordultak a vámhatósághoz. Az adót jellemzően azok a magánszemélyek kérték vissza, akik maguk hozták be a gépjárművet és intézték az adófizetést.

A megfizetett adó egy részét az EU-csatlakozás és 2005 vége között forgalomba helyezett használt gépjárművek után lehetett visszakérni az Európai Bíróság tavaly őszi ítélete nyomán.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.