Regadó: Több milliárd marad a büdzsében

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. augusztus 14.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hétfőn lejárt a határidő a regisztrációs adó visszaigénylésére. A közel 73 ezer jogosultból hétfő délutánig csaknem 28 ezer nyújtott be kérelmet a vámhivatalokhoz, amelyekből 23 ezret már elbíráltunk – tájékoztatta a Napi Gazdaságot a VPOP illetékese.

Az igénylőknek eddig 4 milliárd forint adót és 618 millió forint kamatot fizettek vissza. A Pénzügyminisztérium 10 milliárd forint visszatérítéssel kalkulált, vagyis a költségvetésben közel 5 milliárd forint megtakarítás keletkezhet.

A tapasztalatok szerint bagatell összeg, vagyis néhány ezer forint miatt általában nem vállalták a jogosultak a visszaigénylési procedúrát. A kérelmet beadók számát és a megtérített regadó összegét figyelembe véve arra lehet következtetni, hogy inkább a magasabb összegű adót fizetők, vagyis az idősebb, jobb kategóriájú gépjárművet vásárlók fordultak a vámhatósághoz. Az adót jellemzően azok a magánszemélyek kérték vissza, akik maguk hozták be a gépjárművet és intézték az adófizetést.

A megfizetett adó egy részét az EU-csatlakozás és 2005 vége között forgalomba helyezett használt gépjárművek után lehetett visszakérni az Európai Bíróság tavaly őszi ítélete nyomán.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek:


Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel
2021. március 5.

Lezárási szabályok: megjelent a rendelet a részletekkel

Továbbra is megengedett az éttermi ételelvitel, nyitva lehetnek a bankok, a lottózók, a járműszervizek, s még egy sor más üzlet és szolgáltató. Maszkot csak egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kötelező viselni közterületen.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják
2021. március 5.

Lezárások: a bölcsődéket nyitva hagyják

Az egész márciusi hónapra elengedik az önkormányzati és állami tulajdonban lévő üzlethelyiséget bérlők bérleti díját, illetve az érintett szektorok a teljes hónapra megkapják majd a bértámogatást és az adókedvezményeket is. A katásoknak sem kell fizetniük márciusban.

Kata, kiva: fontos kérdések és válaszok
2021. március 5.

Mikor kell pontosan különadót fizetnie a katás vállalkozásnak? Mi számít katás bevételnek? A veszélyhelyzet adókönnyítései, költségtérítései milyen kapcsolatban vannak a kiva alapjával? Fontos kérdések és válaszok az Adó szaklapból.

Az iszlám adózás – zakát és szadaka (3.1. rész)
2021. március 5.

A Korán elveinek megfelelő adózás az önkéntes teljesítésen alapul. Alapvetően a vagyon után kell adózni, így a szociális helyzettől függ annak összege, a szegény embernek nincs adókötelezettsége. Az iszlám állam másfajta adót is bevezethet, ha az állami működéshez erre szükség van, vagy rendkívüli helyzet ezt indokolja.