Regisztrációs adó: péntekig 4,74 milliárd forint visszatérítés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eddig a kamatokkal együtt 4,74 milliárd forint regisztrációs adót térített vissza a Vám- és Pénzügyőrség (VP) a már elbírált 19.866 jogos kérelemre – tájékoztatta a VP az MTI-t. A Vám- és Pénzügyőrség keddi legfrissebb összesítése szerint a határidőig 31.503 beadvány érkezett a Vám- és Pénzügyőrséghez, amiből 26.282-öt már feldolgoztak, míg 5.221 vár erre.

A feldolgozott visszatérítési kérelmek közül 694-et végzéssel megszüntettek. A törvényi feltételek hiánya miatt 1.429-et nem jogerősen, míg 664-et jogerősen megszüntettek, amelyekhez zömében a kérelmezők nem csatolták a szükséges okmányokat, bizonylatokat. További 3.629 esetben rendelkezett nem jogerősen az adó visszatérítéséről a VP. Az 5.221 feldolgozatlan kérelmet a VPOP fővámhivatalai – bár a jogszabály szerint erre 90 napja lenne a vámhatóságnak – várhatóan 1 hónap alatt feldolgozzák, és a feldolgozást követően a jogosnak ítélt adót azonnal visszatérítik. Az előzetes felmérés szerint mintegy 73 ezer kérelemmel és mintegy 8-10 milliárd forint visszafizetésével számolt a Vám- és Pénzügyőrség, ugyanis 2004. május 1. és 2005. december 31. között ennyi használt gépjármű után fizették meg a regisztrációs adót, aminek egy bizonyos részét igényelhették vissza az ügyfelek.

Az azóta módosított előzetes becslés szerint a visszatérítendő adó összege elérheti a 6 milliárd forintot. A tapasztalatok szerint többnyire azok kezdeményezik a regisztrációs adó részleges visszatérítését, akik korábban saját nevükben fizették meg az adót, és azt másra nem hárították át. A regisztrációs adó részleges visszatérítésére vonatkozó törvény 2007. február 15-én lépett hatályba, a kérelmeket a törvény hatálybalépésétől kezdve 180 napon belül, azaz 2007. augusztus 13-ig lehetett benyújtani. Az ezt követően beadott kérelmeket, mint késve előterjesztett beadványokat, a vámhatóság érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.