Részleges adóamnesztiát tervez a brit kormány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Részleges adóamnesztiával próbálja megcsapolni a külföldre menekített jövedelmeket a brit kormány. A Financial Times keddi számában közölt értesülés szerint a brit adó- és vámhivatal – Revenue and Customs – engedményekkel és fenyegetésekkel vegyes ösztönző csomaggal igyekszik hazacsábítani az adózás elől külföldi számlákra mentett pénzeket.

A londoni üzleti napilap szerint a fő ösztönző elem az lesz, hogy a várhatóan nyár elejétől őszig tartó amnesztia-időszakban a tőkéjüket hazatelepítőknek a kimenekített jövedelem után járó, meg nem fizetett adó legfeljebb 10 százalékát kell csak büntetésként befizetniük, jóllehet eltitkolt jövedelmek esetén az adóbírság a meg nem fizetett adóösszeg 100 százalékáig terjedhet. Az elmaradt adót mindazonáltal – kamataival együtt – teljes egészében meg kell fizetni.

A fenyegető elem az, hogy ha a vétkesek nem vallják be maguktól az adó elől eddig külföldre menekített tőkéjüket, a büntetés a meg nem fizetett adó 30 százalékánál kezdődik, és adott esetben ennél is sokkal magasabb lehet.

A brit törvények a devizakorlátozások 1979-es eltörlése óta nem tiltják külföldi bankszámlák vezetését, de ezek kamatjövedelmét is be kell vallani az adóhivatalnak.

A brit kormány mindazonáltal nem bízza egyedül az adóalanyokra az együttműködést: kötelezte az öt legnagyobb brit bankot – a Barclayst, az HSBC-t, az HBOS-t, a Royal Bank of Scotlandet és a Lloyds TSB-t -, hogy szolgáltassanak információt a külföldi fiókjaikban számlát vezető ügyfeleikről. A bankok levélben fogják értesíteni ezeket az ügyfeleiket arról, hogy adataikat kiadták az adóhivatalnak, áll a keddi Financial Timesban. Becslések szerint csak ennek az öt nagybanknak a külföldi fiókjai 1,75 milliárd fontnyi (680 milliárd forint), brit adóalanyok által vezetett betétet kezelnek.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek