Részleges adóamnesztiát tervez a brit kormány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Részleges adóamnesztiával próbálja megcsapolni a külföldre menekített jövedelmeket a brit kormány. A Financial Times keddi számában közölt értesülés szerint a brit adó- és vámhivatal – Revenue and Customs – engedményekkel és fenyegetésekkel vegyes ösztönző csomaggal igyekszik hazacsábítani az adózás elől külföldi számlákra mentett pénzeket.

A londoni üzleti napilap szerint a fő ösztönző elem az lesz, hogy a várhatóan nyár elejétől őszig tartó amnesztia-időszakban a tőkéjüket hazatelepítőknek a kimenekített jövedelem után járó, meg nem fizetett adó legfeljebb 10 százalékát kell csak büntetésként befizetniük, jóllehet eltitkolt jövedelmek esetén az adóbírság a meg nem fizetett adóösszeg 100 százalékáig terjedhet. Az elmaradt adót mindazonáltal – kamataival együtt – teljes egészében meg kell fizetni.

A fenyegető elem az, hogy ha a vétkesek nem vallják be maguktól az adó elől eddig külföldre menekített tőkéjüket, a büntetés a meg nem fizetett adó 30 százalékánál kezdődik, és adott esetben ennél is sokkal magasabb lehet.

A brit törvények a devizakorlátozások 1979-es eltörlése óta nem tiltják külföldi bankszámlák vezetését, de ezek kamatjövedelmét is be kell vallani az adóhivatalnak.

A brit kormány mindazonáltal nem bízza egyedül az adóalanyokra az együttműködést: kötelezte az öt legnagyobb brit bankot – a Barclayst, az HSBC-t, az HBOS-t, a Royal Bank of Scotlandet és a Lloyds TSB-t -, hogy szolgáltassanak információt a külföldi fiókjaikban számlát vezető ügyfeleikről. A bankok levélben fogják értesíteni ezeket az ügyfeleiket arról, hogy adataikat kiadták az adóhivatalnak, áll a keddi Financial Timesban. Becslések szerint csak ennek az öt nagybanknak a külföldi fiókjai 1,75 milliárd fontnyi (680 milliárd forint), brit adóalanyok által vezetett betétet kezelnek.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.