Retteghetnek a szlovák rendszámú autótulajdonosok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szomszéd vámhatóságtól kér segítséget a VPOP az adókikerülés visszaszorításához.

A magyar vámhatóság a szlovák partnerétől kér adatokat a Magyarországon közlekedő, egyre növekvő számú szlovák rendszámú autóról – közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője. A vámhatóság azt gyanítja, hogy a regisztrációs adó elkerülése miatt helyezték forgalomba a szomszédos országban az autókat. A VPOP tapasztalatai szerint egyre több ilyen jármű látható a magyar utakon, bár a pontos számot nem lehet tudni. A vám- és pénzügyőrség az ellenőrzések során felvett adatok alapján fordul a szlovák hatósághoz.

Mint azt korábban is megírtuk, több okból is megéri szlovák autóval közlekedni Magyarországon. A szomszédos országban még mindig valamelyest alacsonyabb, 19 százalékos az általános forgalmi adó, amit céges haszongépjármű esetén vissza is lehet igényelni. A kombi autók, illetve a terepjárók egy apró trükkkel könnyedén haszongépjárművé varázsolhatóak: az utasteret egyszerűen egy ráccsal le kell választani a csomagtértől.

A szlovák rendszámú autó legvonzóbb tulajdonsága, hogy nem kell utána regisztrációs adót, illetve a Magyarországon alkalmazott teljesítmény alapú adót sem leróni. Ráadásul a szomszédos országban a biztosítási díjak is kedvezőbbek.

A magánszemélyeknek mindössze tartózkodási engedélyre és egy ideiglenes lakcímre van mindehhez szükségük.

A cégeknél a legkevésbé kifogásolható megoldás, ha alapítanak egy szlovák társaságot, amely megvásárolja az autót. Azután az eredeti magyar cég tartósan bérbeveszi a gépkocsit a szlováktól. Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke korábban kérdésünkre elmondta: semmi akadálya annak, hogy a magyar cégek külföldi autókat béreljenek. Sipos Jenő erre vonatkozva elmondta: annak ellenőrzését kérik is a szlovák vámhatóságtól, hogy az adott cég valóban be van-e jegyezve a szomszédos országban, és folytat-e valós gazdasági tevékenységet.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.