Retteghetnek a szlovák rendszámú autótulajdonosok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szomszéd vámhatóságtól kér segítséget a VPOP az adókikerülés visszaszorításához.

A magyar vámhatóság a szlovák partnerétől kér adatokat a Magyarországon közlekedő, egyre növekvő számú szlovák rendszámú autóról – közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője. A vámhatóság azt gyanítja, hogy a regisztrációs adó elkerülése miatt helyezték forgalomba a szomszédos országban az autókat. A VPOP tapasztalatai szerint egyre több ilyen jármű látható a magyar utakon, bár a pontos számot nem lehet tudni. A vám- és pénzügyőrség az ellenőrzések során felvett adatok alapján fordul a szlovák hatósághoz.

Mint azt korábban is megírtuk, több okból is megéri szlovák autóval közlekedni Magyarországon. A szomszédos országban még mindig valamelyest alacsonyabb, 19 százalékos az általános forgalmi adó, amit céges haszongépjármű esetén vissza is lehet igényelni. A kombi autók, illetve a terepjárók egy apró trükkkel könnyedén haszongépjárművé varázsolhatóak: az utasteret egyszerűen egy ráccsal le kell választani a csomagtértől.

A szlovák rendszámú autó legvonzóbb tulajdonsága, hogy nem kell utána regisztrációs adót, illetve a Magyarországon alkalmazott teljesítmény alapú adót sem leróni. Ráadásul a szomszédos országban a biztosítási díjak is kedvezőbbek.

A magánszemélyeknek mindössze tartózkodási engedélyre és egy ideiglenes lakcímre van mindehhez szükségük.

A cégeknél a legkevésbé kifogásolható megoldás, ha alapítanak egy szlovák társaságot, amely megvásárolja az autót. Azután az eredeti magyar cég tartósan bérbeveszi a gépkocsit a szlováktól. Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke korábban kérdésünkre elmondta: semmi akadálya annak, hogy a magyar cégek külföldi autókat béreljenek. Sipos Jenő erre vonatkozva elmondta: annak ellenőrzését kérik is a szlovák vámhatóságtól, hogy az adott cég valóban be van-e jegyezve a szomszédos országban, és folytat-e valós gazdasági tevékenységet.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.