Retteghetnek a szlovák rendszámú autótulajdonosok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szomszéd vámhatóságtól kér segítséget a VPOP az adókikerülés visszaszorításához.

A magyar vámhatóság a szlovák partnerétől kér adatokat a Magyarországon közlekedő, egyre növekvő számú szlovák rendszámú autóról – közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője. A vámhatóság azt gyanítja, hogy a regisztrációs adó elkerülése miatt helyezték forgalomba a szomszédos országban az autókat. A VPOP tapasztalatai szerint egyre több ilyen jármű látható a magyar utakon, bár a pontos számot nem lehet tudni. A vám- és pénzügyőrség az ellenőrzések során felvett adatok alapján fordul a szlovák hatósághoz.

Mint azt korábban is megírtuk, több okból is megéri szlovák autóval közlekedni Magyarországon. A szomszédos országban még mindig valamelyest alacsonyabb, 19 százalékos az általános forgalmi adó, amit céges haszongépjármű esetén vissza is lehet igényelni. A kombi autók, illetve a terepjárók egy apró trükkkel könnyedén haszongépjárművé varázsolhatóak: az utasteret egyszerűen egy ráccsal le kell választani a csomagtértől.

A szlovák rendszámú autó legvonzóbb tulajdonsága, hogy nem kell utána regisztrációs adót, illetve a Magyarországon alkalmazott teljesítmény alapú adót sem leróni. Ráadásul a szomszédos országban a biztosítási díjak is kedvezőbbek.

A magánszemélyeknek mindössze tartózkodási engedélyre és egy ideiglenes lakcímre van mindehhez szükségük.

A cégeknél a legkevésbé kifogásolható megoldás, ha alapítanak egy szlovák társaságot, amely megvásárolja az autót. Azután az eredeti magyar cég tartósan bérbeveszi a gépkocsit a szlováktól. Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke korábban kérdésünkre elmondta: semmi akadálya annak, hogy a magyar cégek külföldi autókat béreljenek. Sipos Jenő erre vonatkozva elmondta: annak ellenőrzését kérik is a szlovák vámhatóságtól, hogy az adott cég valóban be van-e jegyezve a szomszédos országban, és folytat-e valós gazdasági tevékenységet.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.