Rohamra készülnek a posták


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sorba állás és tömeg várható a következő napokban az ország valamennyi nagyobb postáján. A személyijövedelemadó-bevallást az idén ugyanis az adózók többsége postai úton adja fel az utolsó napokban.A határidő május 21. A posta több alkalmazottal készül a rohamra.

A személyijövedelemadó-bevallást az idén a többség postán adja be. A szakemberek szerint ezért minden idők legnagyobb sorba állására lehet majd számítani országszerte. A határidő május 21. A posta felkészült, de hogy bírják-e, azt még nem tudni – írja a Népszabadság.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy megváltozott a munkáltatói bevallások rendje, a korábbinál jóval többen bajlódhatnak ezért az ívek kitöltésével. Összesen csaknem 4,3 millió adóbevallást várnak, ebből korábban két milliót a munkáltatók készítettek.

Az idén először a vállalatok nemet mondhattak az adóbevallás elkészítésére. De azt nem tudni, hogy hányan éltek ezzel a lehetőséggel. Az adóhivatal ezért arra kér mindenkit, hogy aki kapott csomagot inkább kérdezzen rá a munkahelyén, hogy elkészítik-e a bevallását, mert ha nem, a mulasztás miatt komoly büntetésre számíthat.

Május elején egyébként 1,8 millió bevallás beérkezését regisztrálta az APEH, ami 33 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél. Segítség az adóhatóságnak az is, hogy jelentősen megnőtt az elektronikus úton elküldött bevallások száma – derül ki a Népszabadságból.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]