Rosszul járhatnak az egykulcsos jövedelemadóval a minimálbéresek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A munkaadók a feketemunka és a színlelt foglalkoztatás megugrásától tartanak, ha a kormány elsieti a minimálbér emelését, amire pedig az egykulcsos szja-ra való átállás miatt van szükség. Annak alapján, amit most tudni lehet, jövőre 83,3 ezer forintnak kellene lennie a minimálbérnek – írja a Népszabadság.

Egy héttel az önkormányzati választások előtt az a kormány álláspontja, hogy jövő januártól mégis lesz egykulcsos, 16 százalékos, a családi adózást ötvöző szja-rendszere Magyarországnak. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az elmúlt napokban többször is cáfolta saját (egyébként az adóügyekért felelős) államtitkárát, aki nemrég még arról nyilatkozott, hogy ezt a rendszert három év alatt alakítják ki. Ha elfogadjuk a miniszter állítását, akkor a kormánynak egyebek mellett arról kell gondoskodnia, hogy az átállás miatt az alacsonyabb jövedelműek ne szenvedjenek veszteséget – erre egyébiránt Orbán Viktor kormányfő több alkalommal is ígéretet tett az elmúlt hónapokban. Ha ugyanis bevezetik a 16 százalékos adót, akkor azt a jövedelemskála alján lévők adóemelésként fogják megélni: rájuk ugyanis a különböző, még hatályban lévő kedvezmények miatt jelenleg 0–10 százalék közötti adóteher jut, például az adójóváírás miatt. Azt azonban még nem közölte a nemzetgazdasági tárca, hogy ezeknek a kedvezményeknek milyen sorsot szán. Dönthet úgy, hogy teljesen kisöpri azokat az adórendszerből; bár ott, ahol már bevezették az egykulcsos adót, valamekkora adómentes jövedelemsávot fenntartottak, pont a jövedelemkülönbségek kiegyenlítése érdekében.

Ha mégis úgy döntenek, hogy nem marad meg az adójóváírás, akkor az emiatt az alacsonyabb jövedelműeknél mutatkozó negatív hatást a kormány például a minimálbér emelésével kerülhetné el. Ezt azonban – ha tényleg egy lépésben történik az átállás, ahogy arról most Matolcsy beszél – nem lehetne lenyomni a munkaadók torkán. Jellemző a kaotikus kommunikációra, hogy a lapunk által ez ügyben tegnap megkérdezett érdek-képviseleti szereplő még a hároméves ütemezés alapján fogalmazta meg véleményét.

Az Orbán-kormány adó- és bürokráciacsökkentő intézkedéseit általában üdvözlő Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára lapunkkal a minimálbér emelése kapcsán közölte, hogy „mivel a kormány tervei szerint az adójóváírás kivezetése három év alatt történik meg, azt összesen három minimálbér-emeléssel lehet ellensúlyozni”, magyarul nem egyszerre szakad a vállalkozók nyakába ennek a terhe.
Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldalának véleményvezérei közé tartozó Dávid hozzátette: az a céljuk, hogy a minimálbér jelenlegi nettó összege ne csökkenjen. Ez idén 60 236 forintnak felel meg (bruttó 73 500 forint mellett), illetve a középfokú munkakörökben 70 062 forint jár (bruttó 89 500 forint után).

A cikk teljes terjedelemben a nol.hu-n olvasható.

Forrás: nol.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.