Sikeres volt az elmúlt három év


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sikeres fejlesztéspolitikai időszaknak értékeli a kormány illetékes kormánybiztosa a Magyarország európai uniós csatlakozása óta eltelt három évet. Bajnai Gordon erről az MTI-nek adott interjúban beszélt.

A fejlesztéspolitikai kormánybiztos elmondta: Magyarország az előcsatlakozási alapok felhasználása terén szerzett korábbi tapasztalatait felhasználva alapvetően sikeresen működő rendszert hozott létre, néhány kisebb hiányosságtól eltekintve.

Bajnai Gordon szerint az önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozások rengeteget fejlődtek abban, hogyan kell elkészíteni egy-egy pályázatot. Ez lehetett az alapja annak, hogy Magyarország az I. Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak kifizetésében dobogós helyen áll a 2004-ben csatlakozott tíz tagország között. Bajnai azt mondta, az elmúlt három évben a pályázók a lebonyolító intézményekkel együtt tanulták meg a rendszer működését, ˝együtt sírtak, együtt nevettek˝.

A kormánybiztos egyetértett azzal, hogy sokáig nem látszottak a beruházások tényleges eredményei, de ez mára megváltozott. Az összesen több mint 16 ezer nyertes projektből 5 ezer lezárult, esetükben megtörténtek a kifizetések is. További több mint 11 ezer terven dolgoznak a projektgazdák, ezek eredménye napjainkban érik be és 2008 végéig valamennyi ˝első körös˝ projektnek le is kell zárulnia. Mint elmondta, a Magyarország uniós csatlakozását követő első három évben 670 milliárd forint befektetéséről született döntés, ennek hatására 2008 végéig a vállalások szerint több mint 670 kilométernyi út épül vagy újul meg, több mint 45 ezer új munkahely jön létre és 150 ezernél is többet sikerül megtartani.

A fejlesztéspolitikai kormánybiztos emlékeztetett rá, hogy rengeteg olyan problémát kellett megoldani az elmúlt három évben, amely egy új rendszer beindításakor előre nem látható. Bajnai Gordon szerint annak mindenképpen örülni kell, hogy az EU-források felhasználása nemzetközi összehasonlításban is jó ütemben halad. Elismerte ugyanakkor, hogy a rendszer működése kapcsán sok volt az elégedetlen hang, elsősorban annak lassúsága és bürokratikussága miatt.

Utóbbiak kiküszöbölése érdekében – mint mondta – több olyan intézkedést hoztak, amely a rendszert gyorsabbá, egyszerűbbé és átláthatóbbá tette. Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy a kormány már 2005-ben bevezette a 25 százalékos előlegrendszert az utófinanszírozott uniós projektekre, ezt minden kedvezményezett kérhette és automatikusan meg is kapta. Kitért a kormánybiztos arra is, hogy jelentősen csökkentek a biztosítékadási elvárások, sőt, egyes esetekben, például az önkormányzatoknál meg is szüntették. A legújabb pályázatoknál bevezették a normatív pályázati rendszert, ami jelentősen megkönnyíti a pályázók dolgát és gyorsítja az elbírálási folyamatot.

Bajnai Gordon külön kitért arra, egykapus ügyintézést vezettek be annak érdekében, hogy a pályázóknak ne kelljen egy pályázat miatt több hatósággal tartani a kapcsolatot. Megjegyezte, hogy jelentősen csökkent a beadandó igazolások száma is, ezeket már csak a nyertesektől kérik be, a folyamatok jó részét pedig az internetre terelik.

Forrás: OrigoKapcsolódó cikkek

2022. december 7.

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált “boszorkányüldözés”.