Sikeres volt az elmúlt három év


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sikeres fejlesztéspolitikai időszaknak értékeli a kormány illetékes kormánybiztosa a Magyarország európai uniós csatlakozása óta eltelt három évet. Bajnai Gordon erről az MTI-nek adott interjúban beszélt.

A fejlesztéspolitikai kormánybiztos elmondta: Magyarország az előcsatlakozási alapok felhasználása terén szerzett korábbi tapasztalatait felhasználva alapvetően sikeresen működő rendszert hozott létre, néhány kisebb hiányosságtól eltekintve.

Bajnai Gordon szerint az önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozások rengeteget fejlődtek abban, hogyan kell elkészíteni egy-egy pályázatot. Ez lehetett az alapja annak, hogy Magyarország az I. Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak kifizetésében dobogós helyen áll a 2004-ben csatlakozott tíz tagország között. Bajnai azt mondta, az elmúlt három évben a pályázók a lebonyolító intézményekkel együtt tanulták meg a rendszer működését, ˝együtt sírtak, együtt nevettek˝.

A kormánybiztos egyetértett azzal, hogy sokáig nem látszottak a beruházások tényleges eredményei, de ez mára megváltozott. Az összesen több mint 16 ezer nyertes projektből 5 ezer lezárult, esetükben megtörténtek a kifizetések is. További több mint 11 ezer terven dolgoznak a projektgazdák, ezek eredménye napjainkban érik be és 2008 végéig valamennyi ˝első körös˝ projektnek le is kell zárulnia. Mint elmondta, a Magyarország uniós csatlakozását követő első három évben 670 milliárd forint befektetéséről született döntés, ennek hatására 2008 végéig a vállalások szerint több mint 670 kilométernyi út épül vagy újul meg, több mint 45 ezer új munkahely jön létre és 150 ezernél is többet sikerül megtartani.

A fejlesztéspolitikai kormánybiztos emlékeztetett rá, hogy rengeteg olyan problémát kellett megoldani az elmúlt három évben, amely egy új rendszer beindításakor előre nem látható. Bajnai Gordon szerint annak mindenképpen örülni kell, hogy az EU-források felhasználása nemzetközi összehasonlításban is jó ütemben halad. Elismerte ugyanakkor, hogy a rendszer működése kapcsán sok volt az elégedetlen hang, elsősorban annak lassúsága és bürokratikussága miatt.

Utóbbiak kiküszöbölése érdekében – mint mondta – több olyan intézkedést hoztak, amely a rendszert gyorsabbá, egyszerűbbé és átláthatóbbá tette. Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy a kormány már 2005-ben bevezette a 25 százalékos előlegrendszert az utófinanszírozott uniós projektekre, ezt minden kedvezményezett kérhette és automatikusan meg is kapta. Kitért a kormánybiztos arra is, hogy jelentősen csökkentek a biztosítékadási elvárások, sőt, egyes esetekben, például az önkormányzatoknál meg is szüntették. A legújabb pályázatoknál bevezették a normatív pályázati rendszert, ami jelentősen megkönnyíti a pályázók dolgát és gyorsítja az elbírálási folyamatot.

Bajnai Gordon külön kitért arra, egykapus ügyintézést vezettek be annak érdekében, hogy a pályázóknak ne kelljen egy pályázat miatt több hatósággal tartani a kapcsolatot. Megjegyezte, hogy jelentősen csökkent a beadandó igazolások száma is, ezeket már csak a nyertesektől kérik be, a folyamatok jó részét pedig az internetre terelik.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]