Szakszövetségek módosítanák a SZÉP-kártya szabályozását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Módosítaná a SZÉP-kártya szabályozását a Magyar Fürdőszövetség, amely a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségével közösen új koncepciót dolgozott ki, az új elképzelést öt pontba foglalva már el is küldték az illetékes tárcának.


Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség elnöke a szervezet közleményében ismerteti: azt javasolják, hogy a Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP-kártya) 50 ezer forintig adómentesen vehesse igénybe minden olyan munkavállaló, aki 14 év alatti gyermeket nevel, valamint a sérült, fogyatékkal élő gyermekek után is, még ha felnőtt korú is a fogyatékkal élő személy.

Ezt azzal indokolják, hogy a javaslat a családok részére biztosít további tehercsökkentést, és illeszkedik a kormányzat családi adózással kapcsolatos célkitűzéseihez: a munka melletti gyermeknevelést és a fogyatékkal élőket támogatja, s ezzel a turisztikai szektorban további munkahelyeket teremt.

Ugyancsak adómentességet javasolnak 50 ezer forintig az 50 év feletti munkavállalók részére. A javaslat figyelembe veszi a népegészségügyi szempontokat, kiemelten a prevenció és rehabilitáció ösztönzését, ez a korosztály ugyanis a közeljövőben fog a hazai egészségügyi statisztikák alapján az egészségügyi ellátórendszer aktív használójává válni – érvelnek a közleményben.

A javaslat szerint ugyanilyen értékhatárig adómentesen lehetne igénybe venni a fürdőszolgáltatásokat. Ezt azzal támasztják alá, hogy a közel 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő fürdők esetében a tulajdonosok nagy terhet vállaltak a pályázati önrész tekintetében, az adósságok állami átvállalását követően a javasolt intézkedés jelentősen növelheti a fürdők bevételeit, megtartja a közel tízezer munkahelyet. Emellett és a szolgáltatások igénybevételének népegészségügyi és életminőségi hatása is számottevő.

A szövetségek javasolják továbbá, hogy a SZÉP-kártya adó- és járuléktartalmát csökkentsék 15 százalékkal, vagy minimum állítsák vissza a korábbi 10 százalékos ehoszintet. A SZÉP-kártya után béren kívüli juttatásként 35,7 százalékos adót és járulékot kell fizetni.

A szövetségek ezenkívül fontosnak tartják, hogy ne változzék az állami szabályozás oly módon, amely más cafeteria eszközök felhasználási körének bővítésével, könnyítésével hátrányos helyzetbe hozza a SZÉP-kártyával igénybe vehető szolgáltatások körét. Fontos az is, hogy a SZÉP-kártya felhasználása csak az eredeti funkcióiban (szálláshely, klasszikus vendéglátás és szabadidős pihenés) legyen lehetséges és az elfogadóhelyek köre “ne híguljon fel”.

A fürdőszövetség közleményében felhívja a figyelmet arra: október 12-én már negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Fürdőkultúra Napját.

A Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke szerint a magyarok keveset tudnak saját fürdőkultúrájukról, a legtöbben nem ismerik világszínvonalú vizeink gyógyhatásait és a fürdőzés egészségvédő, betegség megelőző hatásairól is kevés a használható információjuk. Ezt a napot ennek népszerűsítésére szeretnék felhasználni.
A szövetség a fürdőkultúra népszerűsítésének érdekében oktatási anyagokat is készített, amelyeket az általános- és középiskolákban, valamint a felsőoktatási intézményekben is használnak majd. Az előadások anyaga illeszkedik a diákok életkorához, ismeretanyagához, az iskolai tantervben elsajátított ismeretanyaghoz egyaránt. Az elkészült anyagok több fürdőben is láthatóak lesznek a Magyar Fürdőkultúra napján – olvasható a közleményben.

(Forrás: MTI)Kapcsolódó cikkek

2022. január 21.

Több mint 15 százalékkal nőtt tavaly az áfabevétel

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat – erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

2022. január 21.

Figyelem, csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A NAV új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott “csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.

2022. január 21.

Az e-kereskedelem áfa reformja – az IOSS rendszer és az SA (4. rész)

Az e-kereskedelmi áfacsomag a termékimport tekintetében is számos változást eredményezett. Többek között eltörölte a kisértékű importküldemények adómentességét és egyúttal egyszerűsített megoldásokat hozott az ilyen import küldemények utáni áfa megfizetésére. Továbbá, az import küldemények távértékesítése az egyetlen ügylettípus, ahol az egyablakos rendszer választása az áfakezelésre is kihat.