Szállodás, fizess, ha bírsz!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Gyurcsány kormány visszatért az Orbán kormány újításához, beárazta és a készüléktulajdonos intézményekre adóként kivetette az üzembentartási díjat.

Tavaly jött az áfaemelés, de nem jött vele együtt a szobaár emelése, a vendégek nem fogadnák el a drágítást. De ha képesek vagyunk is lenyelni kínunkban a forgalmi adó többletköltsége miatti veszteséget, biztosan nem megy le a torkunkon az áprilistól érvényes új sarc, a ˝televízióadó˝. Az idézet a Piac & Profit áprilisi számából való, a Túlélési esélyek című cikkben Vadas Szilvia, a dobogókői Nimród Szálloda vezetője még azt is kijelentette, hogy a Szerzői Jogvédő Irodának már eleve fizetnek a szobákban lévő televíziók után sarcot, s most ugyanezt a szolgáltatást duplán adóztatják. Az üzletasszony csak a saját hoteljéről emlékezhetett meg, s például a Sofitel Budapestről nem lehetnek információi, legfeljebb csak annyi, hogy ott valamennyi szobában illik készülékeket elhelyezni, tehát illik adózni, s kérdéses, hogy eme többletet illik-e, lehet-e a külföldi vendégkörre áthárítani.

Az áprilistól érvényes legújabb sarc azt jelenti, hogy a kisebb, tőke- és vendégszegényebb szállodák május 20-tól látnak hozzá a kevéske jövedelmük feléléséhez – vagyis a befizetéshez -, amennyiben nem dobják ki a szobákból a tévéket, s nem érik be azzal, hogy például emeletenként helyeznek el egyet-egyet: vesszenek csak össze a vendégek, hogy mit és milyen nyelven akarnak nézni, hallgatni. A jogszabály lényege, hogy leporolják a kilenc évvel ezelőtti előírást, mely üzembentartási díjat követelt meg minden tévétulajdonostól. Az Orbán kormány időszakában élő előírást a Medgyessy kabinet idején úgy alakították át, hogy megmaradt az üzembentartási díj intézménye, de a pénzt a kormányzat fizette be. A Gyurcsány kormányzat a szigorítások éráját azzal tarkította, hogy visszaállította a készüléktulajdonosok kárára a befizetési kötelezettséget. Április 1-től él ez a régi-új előírás, igaz, nem teljesen azonos kört sújtva, mint egykoron. A költségvetési törvény szerint televíziónként havi 967 forintról van szó, pontosabban a vendéglátóhelyeken, szálláshelyeken, a nyilvános helyen üzemeltetett televíziók után háromszor többről, 2901 forintról. Most áprilistól a befizetendő összegnek a 40 százalékát átvállalja a kormány, de csak ebben az évben. Jövőre, ha még marad televízió a szállodákban, illetve megmaradnak a tévével rendelkező szálláshelyek az újabb adónem terhe alatt is, akkor már a teljes összeget kénytelenek átutalni.

Forrás: Piac&ProfitKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.