Számlázóprogrammal csalt a lebukott cég


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kétes eredetű számlázóprogram, csaknem 148 millió forint bevétel eltitkolás és 71 millió forint jogosulatlan költségelszámolás. Ezekre a jogsértésekre bukkant a NAV Dél-budapesti Adóigazgatósága egy józsefvárosi székhelyű vállalkozás adóellenőrzésekor.


Egy széles szolgáltatói, tanácsadói területen tevékenykedő budapesti kft. vizsgálatakor kiderült, hogy a kiállított bevételi számlák között vannak olyanok, amelyeket nem szerepeltetett a könyvelésében, és olyanok is, amelyeket egy kétes eredetű számlázóprogrammal állított ki. A társaság képviselője a program beszerzéséről semmilyen dokumentumot nem mutatott be, és felszólítás ellenére sem csatolta a hitelességet igazoló fejlesztői nyilatkozatot – olvasható a NAV Adó Online-hoz eljuttatott közleményében.

Mivel a vállalkozás a számlatömbjéből, illetve az általa használt legális és illegális számlázóprogramokból kiállított számláinak csak egy részét szerepeltette a könyvelésében, és a hiányzó sorszámokhoz tartozó bizonylatokat az ellenőrzéskor sem bocsátotta a revízió rendelkezésére, a NAV – a bemutatott számlákon feltüntetett ellenértéket alapul véve – becslést alkalmazott. Az eljárás 148 millió forint eltitkolt bevételre derített fényt.

A nem makulátlan adózói múlttal rendelkező kft. a költségeknél szintén a maga javára „tévedett”. Összesen 71 millió forintot számlák nélkül, jogtalanul számolt el, miközben a beszerzéshez köthető áfát levonta.

Az ügyben feltárt jogsértések miatt összesen 81 millió forint adóhiány megállapítása várható, melyhez további 80 millió forint összegű bírság és késedelmi pótlék társul – írja közleményében az adóhatóság.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

 


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

Izer Norbert: egyszerűsödnek az adózói adminisztrációs terhek

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése – mondta Izer Norbert.

2024. április 15.

Árfolyam az áfában (X. rész)

A cikksorozat soron következő része az előlegfizetéshez és a fordított adózáshoz kapcsolódó egyes kérdéseket tárgyalja.