Számlázóprogrammal csalt a lebukott cég


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kétes eredetű számlázóprogram, csaknem 148 millió forint bevétel eltitkolás és 71 millió forint jogosulatlan költségelszámolás. Ezekre a jogsértésekre bukkant a NAV Dél-budapesti Adóigazgatósága egy józsefvárosi székhelyű vállalkozás adóellenőrzésekor.

Egy széles szolgáltatói, tanácsadói területen tevékenykedő budapesti kft. vizsgálatakor kiderült, hogy a kiállított bevételi számlák között vannak olyanok, amelyeket nem szerepeltetett a könyvelésében, és olyanok is, amelyeket egy kétes eredetű számlázóprogrammal állított ki. A társaság képviselője a program beszerzéséről semmilyen dokumentumot nem mutatott be, és felszólítás ellenére sem csatolta a hitelességet igazoló fejlesztői nyilatkozatot – olvasható a NAV Adó Online-hoz eljuttatott közleményében.

Mivel a vállalkozás a számlatömbjéből, illetve az általa használt legális és illegális számlázóprogramokból kiállított számláinak csak egy részét szerepeltette a könyvelésében, és a hiányzó sorszámokhoz tartozó bizonylatokat az ellenőrzéskor sem bocsátotta a revízió rendelkezésére, a NAV – a bemutatott számlákon feltüntetett ellenértéket alapul véve – becslést alkalmazott. Az eljárás 148 millió forint eltitkolt bevételre derített fényt.

A nem makulátlan adózói múlttal rendelkező kft. a költségeknél szintén a maga javára „tévedett”. Összesen 71 millió forintot számlák nélkül, jogtalanul számolt el, miközben a beszerzéshez köthető áfát levonta.

Az ügyben feltárt jogsértések miatt összesen 81 millió forint adóhiány megállapítása várható, melyhez további 80 millió forint összegű bírság és késedelmi pótlék társul – írja közleményében az adóhatóság.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

 


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Ötmilliárd forint áfát csaltak el az élelmiszerkereskedők

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

2023. január 27.

Videós útmutatók az adókedvezmény-nyilatkozatok kitöltéséhez

Év elején sok kérdés érkezik a munkavállalóktól a kitöltendő adókedvezmény-nyilatkozatokkal kapcsolatban. Ezek megválaszolásához és a gyakori hibák elkerüléséhez nyújt segítséget a NEXON ötrészes videósorozata, amelyben közérthetően magyarázzák el a teendőket.