Számot adott a kormány első nehéz évéről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A reformoknak és az egyensúlyteremtő kiigazításnak megvannak az első eredményei – írta a kormányértékelésben Gyurcsány Ferenc, aki szerint rendkívül nehéz év van a hátuk mögött. A beszámoló csupán felsorolja az oktatásban, az egészségügyben, a gazdaságban és az esélyegyenlőségben tett lépéseket, de azokat érdemben nem minősíti.

„”A sokakban meglévő ezernyi kérdésre nem adnak pontos választ a számok és az adatok, még sincs okunk eltagadni, ezek arról tanúskodnak, hogy megmozdult végre Magyarország: reformoknak és az egyensúlyteremtő kiigazításnak megvannak az első eredményei”” – fogalmazott a kormányfő az első évét értékelő Új Magyarország című dokumentum előszavában..

Gyurcsány Ferenc a kormány első évéről készített kiadványról azt írta: „”elszámolás erről a nehéz évről”” a polgároknak, leltár a parlamentnek, amelyben számok és adatok vannak, mert a műfaj nem tűr mást, személyes érzéseket sem. „”Nem tűri a sokszor nehéz döntések mögötti szakmai, politikai viták bemutatását, nem tűri a helyenként szenvedélyes emberi és egyéb küzdelmek láttatását. Pedig nekem ezekről is szólt ez az egy év, eddigi életem legnehezebb éve”” – fogalmazott a miniszterelnök.

Mint írta, az egyensúlyteremtés és a reformok első pozitív visszajelzései, kedvező tapasztalatai ellenére is indokolt az önmérsékletet tanúsító fogalmazás. „A cél, amelyet nem veszíthetünk szem elől, amelynek érdekében mindenfajta radikalizmussal szemben is folytatjuk a reformkormányzást”” – fogalmazott, hozzátéve: fenntartják maguknak a jogot az önkorrekcióra, de nem fordulnak vissza.

Gyurcsány egyébként hétfőn a Parlamentben, napirend előtti felszólalásában szóban is értékeli a kormány egy éves munkáját.

A kiigazításról

A jelentés ismerteti az Új egyensúly program és a 2006-2011-es időszakot átfogó konvergenciaprogram eddigi eredményeit. A 2006 őszén és részben 2007-ben bevezetett adóintézkedések bevételi oldalról jó alapot teremtenek ahhoz, hogy a tavalyi, eredményszemléletben (ESA’95) 9,2 százalékos GDP arányos államháztartási hiány az idén a tervezett 6,8 százalékkal szemben 6,4 százalékra csökkenjen.

A jelentés megállapítja azt is, hogy a 2006-2007. évi adó- és járulékváltozások széles körben növelték a lakosság és a vállalkozások terheit. A kiigazítás, a lakossági fogyasztás megtorpanása elkerülhetetlenül együtt jár 2007–2008-ban a gazdaság növekedési ütemének mérséklődésével. A GDP első negyedévi előzetes adata ugyan a növekedés ütemének lassulását mutatja, de ennek mértéke kisebb a korábbi várakozásoknál. A gazdasági elemzők többsége 2007-re a kormány konzervatív prognózisánál némileg gyorsabb – 2,7 százalék körüli – növekedést vár, amit az export gyors növekedése mellett az ipari termelés első negyedévi 8,8 százalékos üteme is valószínűsít.

Az idei költségvetés az állam kiadásainak mérséklését döntően az állam működési kiadásainak csökkentésével éri el – áll a beszámolóban. Az állam, a közszféra egészének 2006. évi, a GDP 18,6 százalékát kitevő működési kiadásai 2007-re 17,5 százalékra mérséklődnek. A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy 2007-ben még magasak az egyszeri kiadások és a szervezetátalakítással, létszámcsökkentéssel együtt járó kiadáscsökkenés teljes egészében csak a 2008-as költségvetésben fog érvényesülni.

A kormány munkájáról készített beszámoló kitér a kormányzati negyedre is, mint írják, a minisztériumok éves üzemeltetési és fenntartási költsége, a jelenlegi 13 milliárddal szemben, 8,5 milliárd forintra csökken.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Hamis termékekre csapott le a NAV

Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

2024. május 22.

Mit bizonyíthat a szakértő a bíróság előtt?

Az iparűzési adó alapjáról szóló perben szakértőt rendelt ki a hatóság; az eljárás során felmerült, mit is bizonyíthat a szakértő és mit nem. Érdekes jogesetet ismertetünk.