Szeptember elején jön az adócsomag – koalíciós tervek a nyugdíjreformra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tegnapi magas szintű koalíciós egyeztetések a már jelzett egészségbiztosítási területen kívül más témákban is egyezséget hoztak – bár kevésbé konkrétakat.

A két párt vezetői úgy határoztak, hogy szeptember elsejéig intézkedési tervet dolgoznak ki a már régóta ígért adóreform kereteire, illetve betartják a konvergenciaprogramban vázolt adócentralizációs pályát (2010-re 37%-ra csökken a GDP arányában az adó- és járulékbevételek aránya). Egyelőre inkább csak az elveket tisztázó megállapodást kötöttek a nyugdíjrendszer átalakítására a Népszabadság által közölt megállapodási szöveg alapján.

Az adórendszerrel kapcsolatos intézkedési terv többek között ezeket tartalmazza majd: az adójogszabályok és az adminisztráció egyszerűsítése, az adók számának csökkentése, illetve egyes adók összevonása, a munkakínálatot és a beruházásokat ösztönző adóváltoztatások, adóalap-szélesítést szolgáló lépések és az adóelkerülést segítő “”kiskapuk”” bezárása a mentességek szűkítésével, valamint az általános adóterhelés emelése nélkül a vagyoni típusú adók szerepének növelésének módját.

Ezekben a pontokban igazi újdonság nincs, ami viszont előrelépést jelent, az az, hogy ezek a tényezők (a más területeken kötött egyezségekhez hasonlóan) a július 1-én kibővülő koalíciós megállapodás részévé is válnak, egyfajta garanciát adva az ügy tényleges megvalósulásának.

A nyugdíjrendszer témájában többek között arról egyeztek meg a két párt vezető tisztségviselői, hogy ösztönzik a tovább foglalkoztatást, a törvényes korhatárhoz közelítik a tényleges nyugdíjba vonulási korcentrumot, fokozatosan a várható élettartamhoz igazítják a nyugdíjkorhatárt. Ezek mellett megvizsgálják az ún. nyugdíj kerekasztal keretében a rokkantsági és az öregségi nyugdíjrendszer kettéválasztását, illetve az állampolgári alapon járó alapnyugdíj bevezethetőségét.

Forrás: PortfolioKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.