Szeptember végéig kell befizetni a kárenyhítési hozzájárulást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az árvízre és a szélsőséges időjárás okozta rendkívüli károkra figyelemmel a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a Parlament júniusban döntött az agrárkárenyhítésről szóló törvény módosításáról, azért hogy a gazdák a június 30-i határidő helyett szeptember 30-ig fizethessék be az önrészüket a Kárenyhítési Alapba.

A befizetést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 10032000-00281629-00000017 számú Kárenyhítési lebonyolítási számlájára banki átutalással kell befizetni úgy, hogy az összeg legkésőbb 2010. szeptember 30-ig megérkezzen a számlára. A mezőgazdasági tárca közleménye javasolja, hogy az átutalást szeptember 20-a körül indítsák el az érintettek, mert az átutalási idő akár több munkanap is lehet

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer jégeső-, fagy-, belvíz-, aszálykár bekövetkezésekor biztosít kárenyhítő juttatást az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező mezőgazdasági termelők részére.

A kormány a Kárenyhítési Alapban összegyűlt pénzt minden évben megduplázza, így kárenyhítésre évente körülbelül 4.5-5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Különösen fontos, hogy az érintettek határidőben teljesítsék fizetési kötelezettségüket, mivel ez a kárenyhítési juttatás iránti jogosultság egyik alapfeltétele, és késedelem esetén méltányosság gyakorlására nincs lehetőség.

A hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében kizárólag az a befizetés fogadható el, amit – az előírt kötelezettség teljes összegével – legkésőbb 2010. szeptember 30-án jóváírnak a kárenyhítési számlán. A fizetési kötelezettségét elmulasztó gazdálkodó a tárgyévben nem kaphat kárenyhítő juttatást.

A kárenyhítő juttatás iránti igénynek 2010. október 20-ig kell beérkeznie az igénylő lakhelye/székhelye szerint illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz, az igény-bejelentéshez szükséges nyomtatványok letölthetőek az internetről az mgszh.gov.hu oldalról.
A gazdálkodó által igényelt kárenyhítő juttatás összegének kiszámításakor az egységes kérelemben feltüntetett termőterületen bekövetkezett hozamérték csökkenés összegéből kell kiindulnia, amelynek meghatározásakor az előző három elemikár-mentes év tényleges betakarítási adatait kell figyelembe vennie.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.