Szigorítás az egészségpénztári fronton


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egészségpénztáraknak több kedvezőtlen változással is szembe kell nézniük az idén. Már januártól hatályos az a rendelkezés, amely szerint a munkáltatók dolgozóik után adó- és járulékmentesen a korábbi 100–130 százalék helyett csak a minimálbér ötödéig teljesíthetnek önkéntes egészségpénztári befizetést.

Lapunk információi szerint akad olyan kassza, amelynek esetében ez a rendelkezés az egyik nagy munkáltatói partner befizetéseit majdnem megfelezte. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által közzétett pénztári adatokból elég jól következtethetünk arra, hogy mely pénztárakat érintheti a legkellemetlenebbül az új előírás. Ahol ugyanis az egy tagra jutó átlagos befizetés az átlagnál magasabb, nagy esély van arra, hogy érzékelhetően ˝belépjen˝ a korlát. A kasszák többsége (az egyébként is alacsonyabb tagdíjfizetés miatt) aligha sínylette meg ezt a szigorítást.

Valószínűleg nem akad azonban majd olyan piaci szereplő, amely számára ne okozna gondot a június 1-jétől életbe lépő újabb lépés: a pénztártörvény az egészségpénztáraknál az eddig egységes adókedvezménnyel támogatott, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásokat kiegészítő egészségbiztosítási és életmódjavító szolgáltatásokra bontotta, utóbbiakat pedig nem sorolták a támogatotti körbe. A szektorban sokáig reménykedtek abban, hogy még a határidő előtt sikerül módosítani a már hatályban lévő jogszabályt, de végül csalatkozniuk kellett.

Pedig, miközben már kondibérletet is lehet üdülési csekkel rendezni, elég nehezen lehet majd elmagyarázni az egészségpénztári tagoknak az új korlátozást. Annál is inkább, mivel még a szakembereknek is új fogalom az életmódjavító szolgáltatás.

A pénztáraknak saját érdekükben is igyekezniük kellene tagjaikat alaposan tájékoztatni erről a kérdésről. Ezzel együtt a neten találtunk nem egy olyan egészségpénztári portált, ahol kiemelt helyen nem szerepelt ez az információ (akadt, ahol sehol sem). Néhány azonban minden fórumot felhasznál tagjai informálására. Például a Patikapénztár rendkívüli hírlevelet adott ki, amelyhez mellékeltek egy olyan kimutatást (lásd táblázatunkat), amelyből mindenki pontosan megállapíthatja, mire, milyen feltételekkel költhet.

Az erőfeszítések oka nyilvánvalóan az is, hogy a kasszáknak is elszámolási nehézséget okozhatnak az adóval terhelt szolgáltatásokra vonatkozó számlák. Úgy tudjuk, néhány pénztár egyszerűen nem fogad majd be (fizet ki) ilyen számlákat. A Vasutas arról tájékoztatja tagjait, hogy az adóköteles szolgáltatások tag részére történő kifizetése esetén a pénztár levonja a 36 százalékos jövedelemadót, és csak a csökkentett összeget utalja. Egészségkártyás kifizetés esetén a pénztártagot adóelőleg-befizetési kötelezettség terheli, amelyet negyedévenként kell teljesíteni. A Vasutas egyébként – mint írják: a későbbi félreértések elkerülése érdekében – a kártyaelfogadási szerződést felmondja a sporteszközt árusító szolgáltató partnerekkel.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.