Szigorodnak az utazási vállalkozás működési feltételei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áprilistól szigorodnak személyi és anyagi feltételei is az utazási vállalkozásoknak. Az új feltételeknek legkésőbb május 31-ig meg kell felelni, ezt az Engedélyezési Hivatalnak igazolni kell, és június 1-től már csak azok a vállalkozások működhetnek, amelyek mindenben megfelelnek az új jogszabályi feltételeknek.

A 20/2007. (II. 20.) Korm. rendelet az erre vonatkozó uniós irányelveknek megfelelően 2007. április 6-i hatállyal módosította az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendeletet.

Lényeges változás, hogy ezentúl az utazásszervezői minősítő vizsgával rendelkező szakképzett személy ezt a tisztséget csak egy utazási vállalkozásnál láthatja el. Ahhoz, hogy a vállalkozást nyilvántartásba vegyék és megkezdhesse működését, nemcsak irodával, hanem internetes kapcsolattal és email-címmel is kell rendelkeznie.

Változtak a vagyoni biztosíték szabályai is. A biztosíték mértéke a bankgarancia, a biztosítási szerződés megkötésének, illetve a pénzbeli letét elhelyezésének évében december 31-éig

  • a belföldről külföldre, illetve külföldről külföldre utazást tartalmazó utazási csomag értékesítéséből, a külföldi utazásszervező által összeállított külföldre utazást tartalmazó utazási csomag Magyarországi értékesítéséből, valamint a külföldi szálláshely belföldi értékesítéséből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 12%-a, de legalább 5 millió forint;
  • a fenti értékesítésekből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 20%-a, de legalább 20 millió forint, ha az utazási vállalkozó az utazási csomag összeállításához nem menetrend szerinti járatú repülőgépen (charter járat) férőhelyet vesz igénybe függetlenül az út kiindulási állomásának helyére, illetve a garantált szerződésből származó kötelezettségei meghaladják az árbevétel 25%-át;
  • a belföldről belföldre utazást tartalmazó utazási csomag értékesítéséből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 3%-a, de legalább 500 ezer forint.

Az utazási vállalkozó minden év október 31-éig köteles bejelenteni a Hivatalnak a következő évre tervezett értékesítési nettó árbevételt, s minden év május 31-éig a megelőző évi tényleges értékesítési nettó árbevételt. Minden év október 31-éig kell igazolni a Hivatalnak azt is, hogy a vállalkozás rendelkezik az előírt mértékű vagyoni biztosítékkal.

Ha a tényleges árbevétel 10%-kal több, mint a vagyoni biztosíték alapját képező árbevétel, az utazási vállalkozó köteles öt munkanapon belül a vagyoni biztosíték összegét a tényleges forgalomnak megfelelően módosítani és ennek megtörténtét haladéktalanul igazolni a Hivatalnak.

A biztosítási szerződést legalább egy évre kell megkötni. A hitelintézettel kötött szerződésnek legalább tizennyolc hónapra kell szólnia. A szerződés hatályát az utazási vállalkozó köteles minden év október 31-éig (függetlenül a lejárat időpontjától) meghosszabbítani, és ennek megtörténtét igazolni a Hivatalnak. Ha a felek a szerződést nem hosszabbítják meg, az utazási vállalkozónak október 31-éig azt kell igazolnia a Hivatalnak, hogy más hitelintézettel vagy biztosítóval kötött szerződést.Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Nem tisztességes bírságkedvezményért elvenni a jogorvoslati jogot

„Fogadd el még akkor is, ha nem érzed jogszerűnek, mert fele annyit fizetsz.” Ez akár egy NAV hirdetés szlogenje is lehetne. És talán nem is lenne különös mindez, ha nem arról lenne szó, hogy a NAV egy hatósági jogalkalmazó, és az ezeknek a szlogeneknek teret engedő jogszabály az adóigazgatási eljárás szabályrendszere.

2021. szeptember 17.

Dante-700 – Dante élete (1. rész)

Dante, a világirodalom egyik legnagyobb alakja 700 éve hunyt el. Főműve, az Isteni színjáték nehéz olvasmány, de ennek ellenére az értő irodalmárok a legmagasztosabb jelzőkkel illetik. Nem véletlenül, hiszen a nyugati kultúrára gyakorolt hatása egyedülálló, az irodalom, a zene, a képzőművészet, a filmművészet egyaránt sokat merített Dante nagyeposzából.