Szigorodnak az utazási vállalkozás működési feltételei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áprilistól szigorodnak személyi és anyagi feltételei is az utazási vállalkozásoknak. Az új feltételeknek legkésőbb május 31-ig meg kell felelni, ezt az Engedélyezési Hivatalnak igazolni kell, és június 1-től már csak azok a vállalkozások működhetnek, amelyek mindenben megfelelnek az új jogszabályi feltételeknek.

A 20/2007. (II. 20.) Korm. rendelet az erre vonatkozó uniós irányelveknek megfelelően 2007. április 6-i hatállyal módosította az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendeletet.

Lényeges változás, hogy ezentúl az utazásszervezői minősítő vizsgával rendelkező szakképzett személy ezt a tisztséget csak egy utazási vállalkozásnál láthatja el. Ahhoz, hogy a vállalkozást nyilvántartásba vegyék és megkezdhesse működését, nemcsak irodával, hanem internetes kapcsolattal és email-címmel is kell rendelkeznie.

Változtak a vagyoni biztosíték szabályai is. A biztosíték mértéke a bankgarancia, a biztosítási szerződés megkötésének, illetve a pénzbeli letét elhelyezésének évében december 31-éig

  • a belföldről külföldre, illetve külföldről külföldre utazást tartalmazó utazási csomag értékesítéséből, a külföldi utazásszervező által összeállított külföldre utazást tartalmazó utazási csomag Magyarországi értékesítéséből, valamint a külföldi szálláshely belföldi értékesítéséből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 12%-a, de legalább 5 millió forint;
  • a fenti értékesítésekből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 20%-a, de legalább 20 millió forint, ha az utazási vállalkozó az utazási csomag összeállításához nem menetrend szerinti járatú repülőgépen (charter járat) férőhelyet vesz igénybe függetlenül az út kiindulási állomásának helyére, illetve a garantált szerződésből származó kötelezettségei meghaladják az árbevétel 25%-át;
  • a belföldről belföldre utazást tartalmazó utazási csomag értékesítéséből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 3%-a, de legalább 500 ezer forint.

Az utazási vállalkozó minden év október 31-éig köteles bejelenteni a Hivatalnak a következő évre tervezett értékesítési nettó árbevételt, s minden év május 31-éig a megelőző évi tényleges értékesítési nettó árbevételt. Minden év október 31-éig kell igazolni a Hivatalnak azt is, hogy a vállalkozás rendelkezik az előírt mértékű vagyoni biztosítékkal.

Ha a tényleges árbevétel 10%-kal több, mint a vagyoni biztosíték alapját képező árbevétel, az utazási vállalkozó köteles öt munkanapon belül a vagyoni biztosíték összegét a tényleges forgalomnak megfelelően módosítani és ennek megtörténtét haladéktalanul igazolni a Hivatalnak.

A biztosítási szerződést legalább egy évre kell megkötni. A hitelintézettel kötött szerződésnek legalább tizennyolc hónapra kell szólnia. A szerződés hatályát az utazási vállalkozó köteles minden év október 31-éig (függetlenül a lejárat időpontjától) meghosszabbítani, és ennek megtörténtét igazolni a Hivatalnak. Ha a felek a szerződést nem hosszabbítják meg, az utazási vállalkozónak október 31-éig azt kell igazolnia a Hivatalnak, hogy más hitelintézettel vagy biztosítóval kötött szerződést.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.