Szigorodnak az utazási vállalkozás működési feltételei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áprilistól szigorodnak személyi és anyagi feltételei is az utazási vállalkozásoknak. Az új feltételeknek legkésőbb május 31-ig meg kell felelni, ezt az Engedélyezési Hivatalnak igazolni kell, és június 1-től már csak azok a vállalkozások működhetnek, amelyek mindenben megfelelnek az új jogszabályi feltételeknek.

A 20/2007. (II. 20.) Korm. rendelet az erre vonatkozó uniós irányelveknek megfelelően 2007. április 6-i hatállyal módosította az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendeletet.

Lényeges változás, hogy ezentúl az utazásszervezői minősítő vizsgával rendelkező szakképzett személy ezt a tisztséget csak egy utazási vállalkozásnál láthatja el. Ahhoz, hogy a vállalkozást nyilvántartásba vegyék és megkezdhesse működését, nemcsak irodával, hanem internetes kapcsolattal és email-címmel is kell rendelkeznie.

Változtak a vagyoni biztosíték szabályai is. A biztosíték mértéke a bankgarancia, a biztosítási szerződés megkötésének, illetve a pénzbeli letét elhelyezésének évében december 31-éig

  • a belföldről külföldre, illetve külföldről külföldre utazást tartalmazó utazási csomag értékesítéséből, a külföldi utazásszervező által összeállított külföldre utazást tartalmazó utazási csomag Magyarországi értékesítéséből, valamint a külföldi szálláshely belföldi értékesítéséből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 12%-a, de legalább 5 millió forint;
  • a fenti értékesítésekből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 20%-a, de legalább 20 millió forint, ha az utazási vállalkozó az utazási csomag összeállításához nem menetrend szerinti járatú repülőgépen (charter járat) férőhelyet vesz igénybe függetlenül az út kiindulási állomásának helyére, illetve a garantált szerződésből származó kötelezettségei meghaladják az árbevétel 25%-át;
  • a belföldről belföldre utazást tartalmazó utazási csomag értékesítéséből származó tervezett értékesítési nettó árbevétel 3%-a, de legalább 500 ezer forint.

Az utazási vállalkozó minden év október 31-éig köteles bejelenteni a Hivatalnak a következő évre tervezett értékesítési nettó árbevételt, s minden év május 31-éig a megelőző évi tényleges értékesítési nettó árbevételt. Minden év október 31-éig kell igazolni a Hivatalnak azt is, hogy a vállalkozás rendelkezik az előírt mértékű vagyoni biztosítékkal.

Ha a tényleges árbevétel 10%-kal több, mint a vagyoni biztosíték alapját képező árbevétel, az utazási vállalkozó köteles öt munkanapon belül a vagyoni biztosíték összegét a tényleges forgalomnak megfelelően módosítani és ennek megtörténtét haladéktalanul igazolni a Hivatalnak.

A biztosítási szerződést legalább egy évre kell megkötni. A hitelintézettel kötött szerződésnek legalább tizennyolc hónapra kell szólnia. A szerződés hatályát az utazási vállalkozó köteles minden év október 31-éig (függetlenül a lejárat időpontjától) meghosszabbítani, és ennek megtörténtét igazolni a Hivatalnak. Ha a felek a szerződést nem hosszabbítják meg, az utazási vállalkozónak október 31-éig azt kell igazolnia a Hivatalnak, hogy más hitelintézettel vagy biztosítóval kötött szerződést.Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 29.

Figyelem: szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Péntekig van lehetőségük az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2021-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

2022. szeptember 28.

A munkaerőpiacra lépők után járó szochó-kedvezmény

A szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény vehető igénybe a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak, a munkaerőpiacra lépők, a három vagy több gyermeket nevelő nők, a megváltozott munkaképességű munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatott személyek, továbbá a kutatók foglalkoztatása után. Bemutatunk egy érdekes jogesetet is.

2022. szeptember 28.

A láncértékesítés szabályai az áfa rendszerében (1. rész)

A láncértékesítés során ugyanaz a termék úgy vált tulajdonost többször is egymást követően, hogy a termék az első szereplőtől végül a láncolat utolsó szereplőjéhez kerül fizikailag. Ezeknek az ügyleteknek azért van különös jelentősége, mert gyakran megesik, hogy a termék a folyamat eredményeképpen átlépi egy, vagy akár több ország határát, valamint az áfatörvény speciális teljesítésihely-szabályt rendel az ilyen típusú ügyletekhez.