Szja-bevallás: még tíz nap


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már csak bő tíz nap van hátra május 21-e éjfélig, ameddig a 2006. évi szja-bevallásokat szankció nélkül be lehet adni – hívta fel a figyelmet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Az adóhatóság készül a rohamra, így a bevallás előtti utolsó pénteken a központi ügyfélszolgálatok este hat óráig nyitva tartanak. Polgár Péter elnökhelyettes elmondása szerint idén előbbre tartanak, ugyanis május 4-ig 33 százalékkal több szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz, mint tavaly ugyaneddig.

A nyilvántartott 1 812 022 darab bevallás 52 százalékát már internetes programmal töltötték ki, a tavalyinál 20 százalékkal többen választották ezt a módszert.

Az adóhatóság május 4-éig 43,454 milliárd forint adót utalt vissza, 25 százalékkal többet, mint tavaly, fejenként a tavalyi átlagosan 58 901 forinttal szemben 52 500 forintot.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.