Szja-bevallások: hétfő éjfél a határidő


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hétfőn éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó (szja) bevallások beadásának határideje. Eddig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról is.

A munkáltatói adómegállapítást választók is legkésőbb eddig adhatják át munkáltatójuknak a nyilatkozatokat. A bevallásukat késedelmesen beadókat az adóhatóság mulasztási bírsággal sújthatja, amelynek mértéke elérheti a 100 ezer forintot.

A vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek már korábban be kellett nyújtaniuk bevallásukat – esetükben a határidő február 15-e volt –, most a vállalkozói tevékenységet nem folytató és áfafizetésre nem kötelezett magánszemélyektől várja az szja-bevallásokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

A szakértők azt tanácsolják, aki teheti, vegye igénybe az adóhatóság honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programot, mert a bevallás elkészítése azzal sokkal könnyebb és gyorsabb, másrészt a program ellenőrzi is az adatokat, így kisebb a hibák veszélye. Ez nem mellékes szempont, mivel a hibásan benyújtott bevallás esetén 10 ezer forintig terjedő mulasztási bírság szabható ki.

Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek a 0653. számú nyomtatványt a számítógépen kitöltve, elektronikusan is beküldhetik. Az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozat is elküldhető elektronikusan, amennyiben a bevallást a saját ügyfélkapun keresztül küldik be. Ha azonban a bevallás beküldése elektronikusan történik ugyan, de meghatalmazott (például könyvelő) igénybevételével, akkor a rendelkező nyilatkozatot csak akkor lehet a meghatalmazott által továbbítani, ha meghatalmazása a rendelkező nyilatkozat továbbítására is kiterjed, és ezt az APEH-hez be is jelentették.

Ügyfélkapu hiányában a kinyomtatott nyomtatványt a szokásos úton kell eljuttatni az adóhatósághoz, tehát postán keresztül vagy személyesen, az APEH ügyfélszolgálatán leadva. Az egységcsomagban lévő nyomtatványokat a mellékelt borítékban május 21-én éjfélig ingyenesen lehet feladni a postán ajánlott küldeményként. Az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatokat a bevallást tartalmazó borítékban (egy kis méretű lezárt borítékban) kell elhelyezni.

A bevallásokat feltétlenül alá kell írni, mert anélkül nem érvényesek. Ügyelni kell arra is, hogy a megfelelő rubrikába kerüljön a kifizető által levont adóelőleg, visszajáró adó esetén pedig ne maradjon el a köztartozásra vonatkozó nyilatkozat, a pénzintézeti számlaszám vagy a postai cím feltüntetése. Az adójóváírást illetően a papíron elkészített bevallásoknál az összeg helyes kiszámítására kell figyelni, az elektronikus kitöltésnél pedig arra, hogy a program által kiszámított összeget átírjuk a megfelelő rovatba, ugyanis a program csak egy technikai mezőbe jegyzi be azt.

Forrás: FigyelőNetKapcsolódó cikkek